Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Americká armáda chce prepravovať svoje zariadenia cez vesmír: Pomocou rakiet SpaceX
Zdielať na
Tech

Americká armáda chce prepravovať svoje zariadenia cez vesmír: Pomocou rakiet SpaceX

Zdroj: Air Force Research Laboratory

V súvislosti s kontraktom za 102 miliónov dolárov armáda zdôraznila, že rakety SpaceX by využívala predovšetkým na mieste katastrof, za účelom humanitárnej pomoci.

Americké letectvo nedávno podpísalo päťročnú zmluvu so SpaceX, aby spoločnosti poskytlo grant vo výške 102 miliónov dolárov na demonštráciu kapacít vesmírnej dopravy, uviedla online tlačová agentúra SpaceNews. Zmluva bola podpísaná 14. januára, jej obsah však bol zverejnený len pred niekoľkými dňami.

Program Vanguard, skúmajúci možnosti prepravy raketami, vedie Výskumné laboratórium vzdušných síl (AFRL) a jeho cieľom je preskúmať užitočnosť používania komerčných rakiet dlhého doletu pre globálne logistické operácie Pentagonu. Greg Spanjers, vedúci programu, pre SpaceNews uviedol, že dohoda pomôže načrtnúť partnerstvo medzi vládou USA a súkromným sektorom s cieľom merať výhody doručovania rakiet z hľadiska nákladov, kapacity a rýchlosti dodania. Podľa dohody bude mať AFRL prístup aj k údajom o štartoch a pristátiach komerčných rakiet SpaceX.

Úspešné pristátie Falconu-9

SpaceX

SpaceX medzitým navrhla nákladné priestory, ktoré podporujú rýchle nakladanie a vykladanie transportu a sú kompatibilné s americkými intermodálnymi kontajnermi „TRANSCOM“. Súčasťou zmluvy je aj predvádzací let s nadrozmernou zásielkou a pristátie s ňou.

„Komerční dodávatelia si predstavujú pevné doručovanie z bodu do bodu na konkrétne miesta a komerčnú službu, ktorú budeme môcť podporovať a využívať hneď, ako bude dostupná,“

- uviedol Spanjers. Podľa vedúceho programu sa veliteľstvo

„veľmi zaujíma o možnosť doručiť náklad kdekoľvek na Zemi na podporu humanitárnej pomoci a pomoci pri katastrofách.“

Keďže v blízkosti väčšiny oblastí katastrofy nie je žiadny kozmodróm, program preskúma aj možnosť nových pristávacích dráh a bude sa snažiť vyvinúť rôzne spôsoby pristátia, berúc do úvahy populáciu, ktorá sa na mieste pristátia môže nachádzať. Okrem toho by sa snažili integrovať širšiu škálu transportu, vrátane lekárskeho vybavenia.

Elon Musk/Twitter

​Podľa Spanjersa program ešte nemá definovaný scenár a letectvo neplánuje „vytvoriť harmonogram“, ale namiesto toho by sa vo veľkej miere spoliehalo na zhromaždenie čo najväčšieho množstva údajov počas komerčných štartov SpaceX relevantných pre program. Vyššie diskutovaná demonštrácia však s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť počkať ďalší rok alebo dva, pretože nadrozmerný náklad ešte nebola prepravovaný na Zem cez vesmír a úloha by kládla väčšie zaťaženie na tepelný štít kozmickej lode, motor a pristávacie nohy.

Toto nie je prvá zmluva s veliteľstvom logistiky armády USA ohľadom prepráv raketami: veliteľstvo už v roku 2020 podpísalo dohodu o výskume a vývoji so SpaceX a Exploration Architecture Corporation (XArc) na preštudovanie konceptu a minulý mesiac nasledovala ďalšia zmluva so spoločnosťou Blue Origin. Čo sa týka programu vesmírnej logistiky, Spanjers tiež poznamenal, že Pentagon bude pokračovať v kontaktovaní iných spoločností, ktoré vyvíjajú aktivity vo vesmíre, a je možné, že časom do programu pridá ďalších hráčov.