Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ruský Kalašnikov chce konkurovať Tesle: Začne s elektrickou trojkolkou a štvorkolkou
Zdielať na
Tech

Ruský Kalašnikov chce konkurovať Tesle: Začne s elektrickou trojkolkou a štvorkolkou

Zdroj: Smallcarsclub

Ruský zbrojársky koncern chystá výrobu ekologických vozidiel. Patentové snímky ukazujú zaujímavý dizajn, poznáme aj dojazd.

​Dojazd sa má pohybovať okolo 150 kilometrov. Štvorkolka má na dĺžku 3,4 metra, na šírku 1,5 metra a vysoká je 1,7 metra.

V roku 2018 predstavil ruský zbrojársky koncern futuristicky vyzerajúci koncept CV-1 v retro-futuristickej karosérii IŽ-21251 Kombi. Vozidlo predstavené na medzinárodnom fóre Armija-2018 malo mať výkon až 220 kW, dojazd k 350 kilometrom a na stovku zrýchlil za šesť sekúnd. Zástupkyňa koncernu Sofija Ivanovová vtedy vyhlásila, že sa spoločnosť chce stať konkurentom Tesly. Teraz sa zdá, že Kalašnikov namiesto výkonných luxusných elektroáut vstúpi na pole udržateľnej mobility s trochu skromnejšími vozidlami.

Už v roku 2018 predstavil prototyp IŽ-UV 4 a predvlani jeho verziu taxi. Teraz máme k dispozícii patentové snímky, ktoré ukazujú dvojicu vozidiel zatiaľ neznámeho mena. Ide o zaujímavo vyzerajúcu trojkolku a štvorkolku, nie nepodobnú francúzskemu Renaultu Twizy.

Štvorkolka má na dĺžku 3,4 metra, na šírku 1,5 metra a vysoká je 1,7 metra. Zo skorších správ vieme, že by mala byť poháňaná elektromotorom s výkonom 50 kW a mať maximálnu rýchlosť 80 km/h. Dojazd sa má pohybovať okolo 150 km. Možno predpokladať, že podobné parametre bude mať aj trojkolka pre dvoch pasažierov. Vzhľadom na to, že prototypy sú videné už tri roky a tieto dokumenty má patentový úrad, je možné, že oficiálna premiéra nebude ďaleko.