Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Americký športiak, z ktorého vyrobili len dva kusy
Zdielať na
Tech

Americký športiak, z ktorého vyrobili len dva kusy

Zdroj: Bonhams

Perry Fina vždy sníval o tom, že nejaké auto raz bude vlastniť jeho meno. Športové auto z 50. rokov na fotografiách je dôkazom toho, že svoj sen si splnil. Taliansky dizajn s americkým motorom sa ale do výroby nedostal.

Perry Fina sa narodil v správny čas na správnom mieste, vo vzrušujúcej ére na konci devätnásteho storočia v New Yorku. Počas desiatich a dvadsiatych rokov minulého storočia sledoval vývoj motorizmu na vlastné oči a keď vyštudoval v spoločnostiach ako Fiat a Isotta Fraschini, otvoril v 30. rokoch svoj vlastný obchod na Manhattane.

Bonhams

​​Perry sa najprv venoval tuningu áut, ktoré kvôli reklame prihlásil na rôzne preteky. Neskôr sa venoval dovozu európskych modelov. Vždy sníval o tom, že na nejaké auto raz napíše vlastné meno a v 50. rokoch si svoj sen splnil. V roku 1954 predstavil Fina Sport, nádherné športové kupé, ktoré o dva roky neskôr nasledoval kabriolet.

Bonhams

​Množstvo jeho zákazníkov ale malo obavy, že jeho nesmierne drahé vozidlo sa niekde v Spojených štátoch pokazí a nikto ho nebude vedieť opraviť.

Fina Sport preto postavil na známy podvozok Ford a vybavil ho motorom Cadillac s výkonom 250 koní. Ani jeho tvar nenechal na náhodu, karosériu vyrobili v turínskom štúdiu Vignale.

Bonhams

Nevedno, prečo sa výroba tohto typu nezačala. Vyrobili sa len dva kabriolety a jedno kupé. Je možné, že sa pod to podpísala aj suma 14 tisíc dolárov. Dnes je Fina Sport špeciálnou historickou pamiatkou, ktorej jeden kus bol  obnovený a na aukcii Bonhams mal cenu 750-950 tisíc dolárov.

Súvisiace články