Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Pri ohrievaní ľadu v mikrovlnke dochádza k zvláštnemu javu
Zdielať na
Life

Pri ohrievaní ľadu v mikrovlnke dochádza k zvláštnemu javu

Zdroj: FreePik

Málokomu napadlo to vyskúšať, ale je to naozaj zaujímavé.

Keď dáte ľad do mikrovlnnej rúry, stane sa prekvapujúca vec: ľad sa neroztopí tak rýchlo ako iné potraviny. Je to zvláštne, pretože mikrovlny sa pri ohrievaní potravín spoliehajú na pohyb molekúl vody - ale prečo sa ľad správa inak?

Mikrovlnná rúra používa na generovanie elektromagnetických vĺn zariadenie nazývané magnetrón. Tieto vlny spôsobujú, že molekuly vody v potravinách vibrujú, čím sa vytvára teplo. Voda reaguje na mikrovlny obzvlášť dobre, pretože jej molekuly sa voľne pohybujú a ľahko absorbujú energiu vĺn. Preto sa potraviny s vysokým obsahom vody, napríklad polievky, rýchlo ohrievajú.

Častým omylom je, že mikrovlny sú naladené na rezonančnú frekvenciu molekúl vody, čo by znamenalo, že mikrovlny ohrievajú len vodu. V skutočnosti mikrovlny pracujú v širšom frekvenčnom rozsahu, takže teplo môžu absorbovať aj molekuly rôznych potravín, nielen voda.

V prípade ľadu sú molekuly oveľa pevnejšie spojené vodíkovými väzbami. To znamená, že zatiaľ čo voda sa môže voľne pohybovať a rýchlo sa zohrievať, molekuly v ľade nemôžu tak rýchlo reagovať na mikrovlny. Dochádza teda k menšiemu počtu zrážok a menšiemu množstvu tepla a ľad sa topí pomalšie ako napríklad ryža ohrievaná vedľa neho v mikrovlnnej rúre. Skutočnosť, že ľad je pevný, tiež znamená, že sa nemôže tak účinne otáčať v elektromagnetickom poli mikrovlnnej rúry, čo tiež spomaľuje prenos tepla.

Ďalším zaujímavým omylom je, že mikrovlny ohrievajú potraviny „zvnútra von“. V skutočnosti sa najprv ohrieva povrch potraviny a vedením tepla sa potravina dostáva dovnútra. To je obzvlášť pôsobivé pri ohrievaní väčších potravín. Keď do mikrovlnnej rúry vložíte veľký kus ľadu, vonkajšia vrstva sa začne topiť a potom sa vedením tepla z roztopenej vody pomaly ohrieva vnútro.

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať zvláštne, že sa ľad v mikrovlnnej rúre zohrieva pomalšie ako iné potraviny, má to vedecký dôvod. Molekuly ľadu sú kvôli pevnejším väzbám menej schopné reagovať na mikrovlny, takže sa topia pomalšie. Keď budete nabudúce ohrievať ľad v mikrovlnnej rúre, nezabudnite, že práve súhra fyziky a mikrovlnnej rúry robí tento proces takým zvláštnym!

Súvisiace články