Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Človek na Marse v roku 1982? Plán projektoval bývalý nacista
Zdielať na

Človek na Marse v roku 1982? Plán projektoval bývalý nacista

Pozrite si tiež archívne video o vode na Marse.

Hneď po dobytí Mesiaca prišiel bývalý nacistický vedec Wernher von Braun v službách USA s ešte ambicióznejším projektom. Aj dnes by to bolo nemožné.

Nemec Wernher von Braun, teoretický otec raketovej techniky, mal pozoruhodnú kariéru. Do svojich 33 rokov bol v službách nacistov a ako vývojár neslávne známych rakiet V-2 bol zodpovedný za bombardovanie Londýna a Antverp a smrť tisícov ľudí.

Vstúpil do Národnosocialistickej strany (NSDAP) a dokonca aj do SS, hoci bez nich by sotva stúpal v hodnostiach a neskôr tvrdil, že konal pod nátlakom. Američanov to však veľmi netrápilo a po páde nacistov rýchlo zasiahli proti von Braunovi a jeho kolegom vedcom skôr, ako to urobili Sovieti.

Nemecký génius sa tak stal súčasťou programu Apollo, ktorý sa začal v roku 1961, a stal sa kľúčovou postavou, bez ktorej by, bez preháňania, Američania v roku 1969 sotva dokázali vyslať človeka na Mesiac. Bol to obrovský triumf, ale von Braun nezaspal na vavrínoch. Niekoľko týždňov po fantastickom pristátí Neila Armstronga predložil svojim nadriadeným ešte ambicióznejší plán.

Zameral sa na Mars a veril, že v roku 1982 sa tam astronauti na Zemi budú môcť dostať. Aj keby sa to naplnilo, slávny vedec by sa toho nedožil, pretože v roku 1977 zomrel na rakovinu (mal len 65 rokov).

Plánovaná misia s ľudskou posádkou na Červenú planétu sa odvtedy neuskutočnila a stále by to pre nás bola príliš „veľká práca“. Von Braun plánoval 300-dňovú cestu na Mars, pričom astronauti by tam strávili 80 dní pred návratom. To všetko s tak, že celá misia na Mesiac by prebehla za 10 dní!

Misia na Mars by stála dvakrát viac ako program Apollo a USA nemali k dispozícii toľko peňazí. Astronauti by tiež mali vážny problém s 21-mesačnou spiatočnou cestou v bezváhovom stave. Ich svaly a kosti by boli úplne atrofované, takže by museli na cestu nosiť veľa vybavenia, aby sa udržali v kondícii.

Von Braun preto chcel vyslať na Mars dve kozmické lode v konvoji, poháňané opakovane použiteľnými jadrovými raketami, čo bola v tom čase novinka. Cestujúci by boli ubytovaní v kabíne s priemerom 7,7 metra a dĺžkou 12,7 metra, čo vyzerá priestranne, ale určite by to pre nich nebolo pohodlné na takej dlhej ceste.

Niečo viac o starom programe Mars:

Súvisiace články