Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pyramída v Gíze: Tajomstvá kráľovskej komnaty odhalené
Zdielať na

Pyramída v Gíze: Tajomstvá kráľovskej komnaty odhalené

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Záhadné priestory kráľovskej komnaty Veľkej pyramídy ukrývajú neuveriteľné tajomstvá.

Podivná anomália v severozápadnom rohu kráľovskej komnaty Veľkej pyramídy už dlho fascinuje našu predstavivosť. Absencia žulových dlaždíc na podlahe, diery na starých fotografiách, neskôr zakryté drevenými doskami a kovovými mriežkami, to všetko naznačuje, že sa tu stalo niečo záhadné.

Až do 90. rokov minulého storočia chýbajúce dosky stále ležali v komore, odvtedy však bola podlaha obnovená a diery po nich pred turistami zakrýva plech a cement.

AKÉ TAJOMSTVO UKRÝVALA? EXISTUJE NIEKOĽKO TEÓRIÍ:

Stavitelia pyramídy mohli zámerne vynechať podlahové dosky, aby vytvorili dutinu pod komorou. Táto mohla slúžiť na rituálne účely alebo zakrývala vchod do tajnej miestnosti.

Je tiež možné, že podlahové dosky boli neskôr rozbité alebo poškodené a museli sa odstrániť. Mohlo sa tak stať pri pokuse o lúpež alebo v dôsledku vykopávok vo vnútri pyramídy.

Treťou teóriou je, že otvory slúžili na odvádzanie vody vo vnútri pyramídy.

ČO VIEME O DUTINÁCH POD KRÁĽOVSKOU KOMOROU?

Veľkosť a tvar dutín nie sú presne známe. Na základe správ prvých bádateľov sa zdá, že dutiny sú hlboké niekoľko metrov a tvoria zložitý systém tunelov.

V 90. rokoch 20. storočia dostal tím výskumníkov povolenie zostúpiť do dutín pod kráľovskou komnatou. Výskumníci objavili úzky tunel, ktorý viedol k schodisku vedúcemu nadol. Schodisko viedlo do komory s hieroglyfmi na stenách. Výskumníkom sa hieroglyfy nepodarilo rozlúštiť, ale domnievajú sa, že môžu obsahovať informácie o stavbe pyramídy.

Záhada zostáva nevyriešená

Dutiny pod podlahou kráľovskej komory Veľkej pyramídy zostávajú záhadou. Vedci presne nevedia, na čo slúžia, ako vznikli a čo ukrývajú. Budúci výskum môže objasniť tento záhadný aspekt pyramídy.

Zaujímavé fakty:

  • Diery v podlahe kráľovskej komnaty boli prvýkrát objavené v roku 1837.
  • V 90. rokoch 20. storočia výskumníci poslali do dutiny pod kráľovskou komnatou robota. Robot objavil dovtedy neznámu komoru naplnenú troskami.
  • Výskum vo vnútri pyramídy stále pokračuje. Vedci dúfajú, že jedného dňa sa im podarí odhaliť všetky tajomstvá Veľkej pyramídy.

Súvisiace články