Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedci objavili v jaskyni záhadné 2300-ročné drevené truhly
Zdielať na

Vedci objavili v jaskyni záhadné 2300-ročné drevené truhly

Pozrite si tiež archívne video o jaskyni pod domom.

Zvláštny objav im vyrazil dych.

Vysočina na severozápade Thajska je obdarená desiatkami jaskýň, ktoré sa v dávnej minulosti využívali na zvláštne ľudské pohreby. V mnohých z nich stoja veľké drevené rakvy, často dlhé niekoľko metrov a vyrobené z jedného kmeňa stromu.

Mohli by byť dielom záhadnej kultúry z doby železnej, ktorá žila pred 2300 až 1000 rokmi v severnej thajskej provincii Mae Hong Son.

Z KULTÚRNEHO HĽADISKA JE ŤAŽKÉ POSÚDIŤ PRESNÝ VÝZNAM SUPERDLHÝCH DREVENÝCH TRUHIEL STARÉHO THAJSKA. PREČO ICH ROBILI A NAČO BOLI POTREBNÉ? MALO TO NEJAKÚ DUCHOVNÚ HODNOTU?

Nová štúdia odborníkov sa do týchto otázok príliš nepúšťa, len konštatuje, že "rakvy boli vyrezané z jedného kusu dreva, s oddelenými rezbami na hornej a spodnej časti, čo môže odrážať spoločenské presvedčenie, postavenie zosnulého a jeho zručnosti. Môže tiež odkazovať na výrobcu rakvy alebo mať rodinnú súvislosť".

Je však zrejmé, že podobné tradície majú aj iné staroveké kultúry na pevnine juhovýchodnej Ázie. Na 44 rôznych archeologických lokalitách v neďalekom Vietname sa našlo viac ako 170 truhiel v tvare člna, ktoré sa všeobecne pripisujú kultúre Dong Son, ktorá v tomto regióne žila od roku 1000 pred n. l. do prvého storočia n. l. Vietnamské kultúrne pamiatky sú zvyčajne rovnaké ako európske pohreby na člnoch, pri ktorých sa zosnulí, zvyčajne s vysokým spoločenským postavením alebo kvalifikáciou bojovníka, ukladajú na odpočinok do tela člnu, akoby mŕtveho posielali na cestu do posmrtného života.

Ako ukázala nová štúdia, juhovýchodná Ázia zažila pred viac ako dvetisíc rokmi obrovskú migráciu a miešanie. Vzhľadom na túto prepojenosť nie je prekvapujúce, že sa odovzdávali nielen genetické informácie, ale aj kultúrne informácie. 

Súvisiace články