Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tieto športy milovali starí Rimania: Tento prežil podnes
Zdielať na

Tieto športy milovali starí Rimania: Tento prežil podnes

Pozrite si tiež archívne video o Rimanoch na Slovensku.

Nikdy by ste neuhádli, aký bol obľúbený šport starovekého Ríma.

Staroveký Rím mal tajomnú a fascinujúcu kultúru, v ktorej šport a cvičenie zohrávali významnú úlohu v každodennom živote. Starovekí Rimania vyznávali kult zdravia a sily a súťažili medzi sebou v rôznych športových disciplínach. Teraz máme možnosť nahliadnuť do vzrušujúceho sveta športu v starovekom Ríme, plného pompéznosti, vášne a drámy.

Pred stáročiami, keď ešte mohutné Koloseum stálo v plnej svojej kráse, starovekí Rimania pravidelne usporadúvali gladiátorské zápasy, v ktorých proti sebe bojovali bojovníci známi ako gladiátori. Pre ľudí to bolo vzrušujúce, pretože gladiátori nielen zápasili a bojovali so zbraňami, ale vytvárali aj napínavé príbehy zápasov, aby pobavili publikum.

TIETO ZÁPASY NEBOLI LEN O SILE A ZRUČNOSTI, ALE AJ O ŽIVOTE A SMRTI.

Ale neboli to len gladiátorské zápasy, ktoré boli v Ríme mimoriadne populárne. Starovekí Rimania mali veľký záujem aj o celotelové rekreačné aktivity. Najobľúbenejšou z nich bol beh, ktorý sa využíval na získanie zdravia a sily. Najmä mladí ľudia radi behali a súťažili medzi sebou. Beh teda nebol v starovekom Ríme len formou cvičenia, ale aj spoločenskou aktivitou, ktorá ľudí spájala a rozvíjala zmysel pre komunitu.

Beh však nebol jediným športom, ktorý bol súčasťou každodenného života v starovekom Ríme. Starovekí Rimania kládli veľký dôraz aj na kulturistiku a telesný rozvoj. Prvým a najdôležitejším cieľom kulturistiky bolo udržanie sily a rozvoj svalov. Mladí muži kládli veľký dôraz na dvíhanie činiek a formovanie svojho tela. Podľa niektorých zdrojov tieto cvičenia pravidelne vykonávali aj ženy, hoci neboli až také rozšírené.

V športovej kultúre starovekého Ríma zohrávali dôležitú úlohu aj tímové športy. Najobľúbenejšími z nich boli gladiátorské hry, v ktorých proti sebe súťažili celé tímy v loptových hrách alebo šerme. Tieto hry priťahovali veľkú pozornosť, pretože aktivizovali celú komunitu a stali sa národnou udalosťou športovej aktivity.

Športový život starých Rimanov bol teda oveľa viac než len telesné cvičenie. Bol súčasťou kultúry, ktorej hodnotami boli sila, vytrvalosť a jednota. Starovekí Rimania nesúťažili len medzi sebou v športových podujatiach, ale aj s cieľom posilniť spoločnosť ako celok. Takže keď nabudúce vyjdete z posilňovne alebo hrdo vybehnete na ulicu, vráťte sa na chvíľu do minulosti a spomeňte si, že forma cvičenia, ktorá je akceptovaná na celom svete, je neodmysliteľne spojená so starými Rimanmi.

Súvisiace články