Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vedci objavili predchodcu čiernej diery: Dá nám odpoveď na zrod sveta?
Zdielať na

Vedci objavili predchodcu čiernej diery: Dá nám odpoveď na zrod sveta?

Pozrite si tiež archívne video ako čierna diera zničila hviezdu.

Vedci z NASA objavili v záhadnom vesmíre superveľkú, temnú a prastarú vec. Mohol by nám najnovší objav pomôcť pochopiť zrod vesmíru?

Astrofyzici z NASA urobili skutočne vzrušujúci objav: narazili na obrovskú superťažkú čiernu dieru, ktorá pochádza takmer z počiatku vesmíru, z obdobia veľkého tresku. Svetlo z tohto fascinujúceho objavu vznikalo 13,2 miliardy rokov a poskytuje nám obraz dávnej minulosti. Vedci odhadujú, že táto čierna diera je približne 10 až 100 miliónov krát hmotnejšia ako naše Slnko. Zistili tiež, že je od nás vzdialená 13,2 miliardy svetelných rokov v galaxii UHZ-1, kde sa nachádza.

ČIERNA DIERA JE OBJEKT VO VESMÍRE, V KTOROM JE GRAVITAČNÁ SILA TAKÁ SILNÁ, ŽE JU NEMÔŽE OPUSTIŤ NIČ, DOKONCA ANI SVETLO. TAKÉTO SILNÉ GRAVITAČNÉ POLE SPÔSOBUJE DEFORMÁCIU ČASU A ČASOPRIESTORU.

Astrofyzici už dlho diskutujú o tom, ako vznikli prvé čierne diery v počiatkoch vesmíru. Objav tejto starobylej a masívnej čiernej diery im však poskytuje dôležité poznatky k tejto otázke.

Novoobjavená čierna diera, ktorá je jedným z najväčších doteraz známych typov, predstavuje ďalší krok vpred v chápaní astrofyzikov o ranom vesmíre a o tom, ako čierne diery vznikali. Najčastejšie prijímanou teóriou v minulosti bolo, že zánik prvých masívnych hviezd mohla vytvoriť veľké čierne diery, ale tento objav toto vysvetlenie spochybňuje. Vedci pokračujú v štúdiu údajov z Webbu a ďalších teleskopov, aby získali lepší obraz o ranom vesmíre.

Súvisiace články