Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
EXTRÉM: To, čo sa momentálne deje na Antarktíde, nemá obdobu
Zdielať na
Chill

EXTRÉM: To, čo sa momentálne deje na Antarktíde, nemá obdobu

Zdroj: Unsplash

Povrch morského ľadu v okolí Antarktídy klesol na rekordne nízku úroveň, pričom vedci tvrdia, že takú extrémnu situáciu ešte nezažili.

Očakáva sa, že rozsah ľadu sa do konca tohtoročného letného obdobia topenia ešte viac zmenší.

Vplyv klimatických zmien na topenie arktického morského ľadu možno jasne vidieť v záznamoch z roku 1979. Antarktický ľad je však z roka na rok premenlivejší, čo doteraz sťažovalo zisťovanie vplyvu globálneho otepľovania v tomto regióne.

Pozoruhodný pokles antarktického morského ľadu za posledných šesť rokov však naznačuje, že klimatická kríza sa už prejavuje aj tu, a to v dôsledku rekordných teplôt, ktoré v súčasnosti zažíva oceán, a zmien v počasí.

Vedci sa už dlhšie obávajú o antarktický ľad.

Už v roku 2014 klimatické modely naznačovali, že obrovský západoantarktický ľadový štít (WAIS) na tomto kontinente je v dôsledku globálneho otepľovania odsúdený na zánik. Čoraz viac sa zmenšujúci morský ľad spôsobuje vlny, ktoré sa dostávajú k ľadovým kryhám a ľadovcom, čo urýchľuje ich rozpad a topenie, varovali vedci. Nedávna štúdia predpovedala postupné zničenie západoantarktického ľadového príkrovu, ak nárast priemernej globálnej teploty prekročí jeden stupeň Celzia - čo sa už stalo. To by mohlo viesť k zvýšeniu hladiny morí o štyri metre.

"Kontinentálny šelf, oblasť o veľkosti Nemecka, je v súčasnosti úplne bez ľadu,"

- vysvetlil nemecký polárny výskumník Karsten Gohl na palube výskumnej lode Polarstern. "Je znepokojujúce, ako rýchlo k tejto zmene došlo," dodal.

"Rýchly úbytok morského ľadu za posledných šesť rokov je dosť pozoruhodný, keďže za predchádzajúcich 35 rokov sa ľadová pokrývka takmer nezmenila,"

- poznamenal jeho kolega Christian Haas.

Nový rekord stanovili aj vedci z amerického Národného centra pre údaje o snehu a ľade. Uviedli, že rozsah antarktického morského ľadu klesol 13. februára na 1,91 milióna km2 , čo je menej ako predchádzajúci rekord z 25. februára 2022.

Morský ľad sa topí počas antarktického leta a potom sa na jeseň začne opäť topiť. "V posledných rokoch bolo ročné minimum namerané medzi 18. februárom a 3. marcom, takže sa očakáva ďalší pokles," uviedli vedci z centra. 

Súvisiace články