Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Asteroid obiehajúci okolo Zeme by mohol byť fragmentom Mesiaca
Zdielať na
Chill

Asteroid obiehajúci okolo Zeme by mohol byť fragmentom Mesiaca

Zdroj: Addy Graham/University of Arizona

Okolo našej planéty obieha približne 500 rokov.

Možno viete, možno nie, ale Zem má ešte jeden Mesiac*, označuje sa 2016 HO3 a je to asteroid s priemerom 55-60 metrov, ktorý vedci neustále monitorujú od jeho objavenia v roku 2016. To, samozrejme, nie je ľahká úloha, pretože počas roka je jeho dráhu vidieť iba počas určitého obdobia a len na pár týždňov.

*V astronómii sa telesá na obežnej dráhe planét, trpasličích planét a planétok nazývajú Mesiac a spomínané teleso je stálym spoločníkom našej planéty: nikdy sa nevzdiali od Zeme na viac ako stonásobnú vzdialenosť Zeme od Mesiaca (38 miliónov kilometrov) a nepriblíži na menej ako 15 miliónov kilometrov.

Ben Sharkey, postgraduálny študent z Katedry planetárnych vied na Univerzite v Arizone, prišiel nedávno vo svojej analýze nebeského telesa nazývaného Kamo'oalewa so zaujímavým zistením: jeho zloženie sa nepodobá žiadnemu inému priemernému blízkozemskému asteroidu, ale mesačným skalám známym z misií NASA Apollo. To podľa výskumníkov znamená, že 2016 HO3 / Kamo'oalewa bol pravdepodobne kusom Mesiaca, ktorý sa mohol odštiepiť po náraze asteroidu.

Nevedno, kedy k tomu mohol prísť, ale Renu Malhotra, profesor na Katedre planetárnych vied na Univerzite v Arizone, odhaduje, že kus Mesiaca je na obežnej dráhe našej planéty približne 500 rokov a ďalších 300 tam aj zostane.