Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tma je dnes vzácnosť: Pozrite sa ako vyzerá Zem v noci
Zdielať na
Chill

Tma je dnes vzácnosť: Pozrite sa ako vyzerá Zem v noci

Zdroj: NASA

Absolútna tma začína byť vzácnosťou. Hlavnou príčinou je svetelné znečistenie svetlom rozptýleným v ovzduší.

Svietením do nepotrebných smerov, zbytočne veľkým výkonom zdrojov svetla, nesprávnou konštrukciou a nevhodným umiestnením osvetľovacích telies človek spôsobil, že tmu je dnes treba hľadať.

Problematika rušivého svetla zasahuje do mnohých oblastí nášho života. Príroda a rovnako my sami tmu jednoducho potrebujeme. Jej nedostatok sa skôr či neskôr prejaví, negatívnymi zdravotnými vplyvmi až po stratu prirodzeného hviezdneho neba nad našimi hlavami.

Porušenie prirodzeného cyklu dňa a noci

Svetelné znečistenie je rušením nočného pokoja – tmy potrebnej na pokojný a zdravý spánok. Nové svetlo umožnilo človeku zotrieť rozdiel medzi dňom a nocou, predĺžiť pracovný deň alebo tráviť nočné hodiny pred televízorom. Výsledkom je narušenie zavedených biologických rytmov, stres, nespavosť a psychické problémy.

Je pre prírodu tma dôležitá?

Veľa živočíchov je aktívnych práve v noci. Odvtedy ako sa svet stal „žiarivejším“ a jasnejším, sa život mnohých zvieracích druhov dramaticky zmenil. Nedostatok tmy v noci narušuje život mnohých organizmov v prírode. Sú jednoducho prispôsobené na život potme.

Nasledujúce fotky fotené z vesmíru dala na internet americká vesmírna skupina NASA a zachytávajú nočné svetelné znečistenie.