Ako chutí láva? Internet má jasno a vedci varujú
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pozrite si tiež archívne video o chrlení lávy pri sopke na Islande.
Je to absurdná otázka, no niekto ju musel položiť. A internet – ako vždy – nezostal bez odpovede. Vedci sa len chytajú za hlavu.
Chutný nápad, katastrofálne dôsledky
Premýšľali ste niekedy nad tým, ako by asi chutila láva? Na Reddit, TikToku aj Facebooku sa objavilo množstvo špekulácií, ktoré sa na prvý pohľad javia ako vtipné. Ale vedci z US Geological Survey odpovedajú vážne: lávu neochutnávajte. Naozaj.
Láva je tavenina hornín, ktorá vzniká hlboko pod zemským povrchom. Po výleve na povrch stráca plyny a stáva sa tým, čomu hovoríme „láva“. V skutočnosti je to takmer čisté silikátové sklo s extrémnou teplotou – bežne okolo 1000 až 1200 °C. A to nie je práve ideálne zloženie na kulinársky zážitok.
Kamene s textúrou pudingu
Diskusia na Reddite viedla k rôznym špekuláciám – niektorí si lávu predstavujú ako niečo medzi prepáleným marshmallow a chrumkavým pieskom. Jeden používateľ ju prirovnal k „ovseným vločkám s kúskami skla“, iný zas ku „kamennému tapiokovému pudingu“.
TikTok používateľ @hunter.the.hill vo svojom virálnom videu tvrdí, že láva „chutí ako keď si dáš do úst horúci žeravý popol a zamiešaš ho so žuvačkou a pilinami“.
Ale tu je problém – láva nemá žiadnu chuť. Vedci vysvetľujú, že v takejto teplote sa molekuly chutí jednoducho nedokážu zachovať. Niet čo ochutnať. A ak by ste sa o to pokúsili, nedopadlo by to dobre – najmä pre vašu tvár.
Čo hovoria odborníci?
Podľa US Geological Survey je predstava ochutnávania lávy úplne absurdná. Nie preto, že by išlo o tabu, ale preto, že ide o smrteľne nebezpečnú taveninu hornín. Navyše, žiadne molekuly použiteľné pre chuťové receptory v nej nezostanú – všetky sa spália, rozložia alebo úplne zaniknú.
Z vedeckého hľadiska teda láva:
- Nemá chuť – neobsahuje organické molekuly.
- Má toxické zloženie – obsahuje oxidy a ťažké kovy.
- Má teplotu vyššiu ako čokoľvek jedlé – akýkoľvek kontakt by skončil okamžitým popálením.
Rozdiel medzi magmou a lávou
Magma je tavenina hornín pod povrchom Zeme. Láve hovoríme až vtedy, keď sa dostane na povrch. Obidve sú chemicky podobné, no správanie sa v rôznych tlakoch a teplotách ich odlišuje. Ak vás zaujíma detailnejší rozdiel, prečítajte si odborný článok na IFLScience.
Na ochutnávanie zabudnite
Zabudnite na kulinárske fantázie. Láva nie je nutella ani horká čokoláda. Skôr než chuť po kameni by ste pocítili pálivú bolesť a dym.
Ale jedno sa musí uznať – internet má aj na túto otázku prekvapivo bohaté odpovede.