Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Na 200-ročnej nástennej maľbe objavili dávno vyhynutého živočícha
Zdielať na

Na 200-ročnej nástennej maľbe objavili dávno vyhynutého živočícha

Zdroj: FreePik

V Južnej Afrike bola objavená znepokojujúca jaskynná maľba. Zobrazuje mýtického tvora, ktorého existencii odborníci neverili, ale teraz sa zdá, že váhajú.

Mohli by dinosaury 66 miliónov rokov po svojom náhlom vyhynutí ešte stále žiť na Zemi? Táto otázka sa môže zdať absurdná, ale otvára sa takmer neustále, pretože sa vždy vyskytnú mimoriadne udalosti, ktoré túto otázku držia nad vodou.

Stačí si spomenúť na jazero Loch Ness v Škótsku a „príšeru“, ktorá tam údajne žije. Ak Nessie naozaj existuje, je veľmi pravdepodobné, že ide o plesiosaura (druh vodného dinosaura), aspoň podľa opisov svedkov. Nenašli sa však o tom žiadne jednoznačné dôkazy.

Rovnako záhadné sú aj cicavcom podobné dicynodontidy, ktoré sa na našej planéte objavili pred 268 miliónmi rokov, ale zmizli ešte pred veľkým vymieraním, približne pred 105 miliónmi rokov. Boli to bylinožravce s dvoma klami.

Vedci našli dôkazy, že niektoré ich skupiny žili v období kriedy na juhu Gondwany. Je možné, že mohli žiť spolu s ľuďmi? Archeológovia nedávno objavili nástennú maľbu, ktorá môže dokazovať skutočnú existenciu záhadného tvora považovaného za mytologického a mohol to byť jeden z dicynodontov.

Okrem toho, nástenná maľba nie je stará, pochádza len z obdobia pred 200 rokmi v Južnej Afrike. A anatómia zvieraťa na nej je totožná s anatómiou prehistorických tvorov, ktorých fosílie staré milióny rokov sa našli aj v tejto oblasti.

Zobrazuje druh hada s rohmi, ktorý podľa niektorých odborníkov pripomína dicynodonta. Existencia tohto tvora sa zachovala v domorodých legendách, ale vedci doteraz nebrali ústnu legendu vážne.

Podľa univerzitného pedagóga Juliena Benoita existuje veľká pravdepodobnosť, že miestni obyvatelia si rohatého hada vymodelovali podľa dicynodontov. Pravdepodobne nie zo živých exemplárov, ale napríklad tak, že našli ich skamenené pozostatky a potom okolo nich vytvorili príbeh.

Zaujímavé video o záhadných prehistorických tvoroch:

Súvisiace články