Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
NASA spozorovala z vesmíru niečo obrovské pod antarktickým ľadom
Zdielať na

NASA spozorovala z vesmíru niečo obrovské pod antarktickým ľadom

Pozrite si tiež archívne video o rekorde na Antarktíde.

NASA zverejnila desivé fotografie zvláštneho javu.

V posledných rokoch nám NASA ukazuje čoraz viac fotografií, ako vyzerá Zem, ako vyzerajú najzaujímavejšie miesta nášho sveta zhora. V minulosti nám napríklad ukázali fotografie egyptských pyramíd, ako aj Veľkého čínskeho múru. Nikdy sme však nevideli také fotografie Antarktídy, aké boli zverejnené teraz.

Pri pobreží pláva brutálna masa ľadu, čo je takmer neuveriteľné, ale ľad je dlhý 370 kilometrov a široký 40 kilometrov.

Možno tiež viete, že táto obrovská ľadová plocha migruje cez oceán už 18 rokov. A vedci teraz vedia, kam tento obrovský pohyblivý ľad smeruje, smerom k takzvanej ľadovej skládke.

Je to mrazivý pohľad, pretože obrovská ľadová pokrývka vyzerá ako rakva. Na dvoch koncoch sa zužuje a v strede rozširuje.

A vedci sledujú pohyb ľadu už 24 rokov, odkedy sa oddelil od oveľa väčšieho celku v Antarktíde. A NASA ho na svojej stránke na sociálnych sieťach opisuje ako ľad o veľkosti jedného amerického štátu Connecticut. Jeho fotografiu zhotovil astronaut z Medzinárodnej vesmírnej stanice a to nám NASA teraz ukázala. Prízračnosť fotografie umocňujú mraky a farba vody.

Čo sa týka jeho tvaru, NASA tiež poukazuje na to, že ho v priebehu rokov formovala príroda. Je však čoraz menšia, pretože sa dostáva do oblasti Antarktídy, kde sa už nachádzajú teplejšie vody, známe ako ľadová skládka, kde sa tieto ľadovce počas svojej dlhej cesty ničia.

Takto vyzerá mega ľad:

Ako sa však pohoria v tvare pyramídy dostanú do Antarktídy?

Súvisiace články