Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prenášali balvany v tomto starobylom meste pomocou zvuku?
Zdielať na

Prenášali balvany v tomto starobylom meste pomocou zvuku?

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako ostrovy vyzerajú očami astronautov.

Je to jedinečné a záhadné mesto, ktorého legendy čakajú na rozlúštenie.

Nan Madol je starobylé mesto, ktoré sa nachádza na ostrove Pohnpei v Mikronézii. Tento architektonický skvost bol postavený medzi 8. a 16. storočím a je známy svojimi obrovskými budovami z kamenných stĺpov a vodnými kanálmi obklopenými sieťou mostov. Budovy pokrývajú približne 100 ostrovov v lagúne obklopenej koralovými útesmi. Význam a tajomnosť mesta spôsobili, že je opradené mnohými legendami a mýtmi. Niektorí veria, že mesto postavil božský kráľ Isokelekel pomocou mystickej mágie. Iní veria, že Nan Madol je obrovský cintorín, kde odpočívajú dávni králi a šľachtici.

NA STAVBU BUDOV NAN MADOLU BOLO POTREBNÉ DOPRAVIŤ TISÍCE NEOTESANÝCH STĹPOV. ODHADUJE SA, ŽE JEDEN ZO ZÁKLADNÝCH KAMEŇOV VÁŽI 50 TON. VŠETKY BUDOVY SÚ ARCHITEKTONICKOU ZÁHADOU, PRETOŽE NIE JE ZNÁME, AKO SEM OBROVSKÉ KAMENNÉ BLOKY DOPRAVILI. OBYČAJNÁ PLŤ BY ICH NEUNIESLA A NAJBLIŽŠIE LOŽISKO ČADIČA JE VZDIALENÉ NIEKOĽKO KILOMETROV.

Okolo jeho výstavby existuje mnoho legiend a dohadov. Jedna z legiend hovorí, že pred stáročiami dostali dvaja bratia od bohov magickú moc, aby na stavenisko dopravili ťažké kamene. Podľa inej bola Pohnpei kedysi domovom vyspelej civilizácie, ktorá poznala tajomstvo ovládania zvukových vĺn a dokázala premiestňovať a zdvíhať obrovské kusy kameňa. Najviac prijímanou hypotézou je, že opustené mesto bolo postavené prácou mnohých ľudí počas veľmi dlhého obdobia.

Jednou z najväčších záhad obklopujúcich Nan Madol je to, čo ukrýva staroveká mytológia Pohnpei. Podľa miestnych obyvateľov mesto obývajú tajomné sily a duchovia, ktorí pomáhali vybudovať mesto a okolie. Podľa mýtov mesto postavili obri a nadprirodzené bytosti.

Azda najväčšou záhadou obklopujúcou Nan Madol je, prečo dávni obyvatelia mesto opustili. Podľa najnovších údajov k opusteniu mesta došlo okolo roku 1500, ale neexistujú spoľahlivé zdroje o tom, čo to vyvolalo. Niektoré teórie naznačujú, že exodus mohli spôsobiť prírodné katastrofy alebo nedostatok potravín, zatiaľ čo iní predkladajú teórie o úpadku a sociálnych nepokojoch. Presné príčiny však stále nie sú známe.

Mesto ohrozujú koralové útesy, ktoré začali rozbíjať skaly. Stúpajúca hladina mora a klimatické zmeny by mohli Nan Madol ešte viac ohroziť.

Nan Madol sa v roku 2016 stal súčasťou svetového dedičstva a odvtedy ho každoročne navštívia tisíce turistov, aby preskúmali toto fascinujúce starobylé mesto. Návštevníci obdivujú mohutné kamenné stavby a skrytú históriu, ktorá dala vzniknúť asociácii mesta. Nan Madol je skutočne jedinečné a fascinujúce miesto, ktoré fascinuje ľudí už celé generácie. Starobylé mesto ukrýva množstvo tajomstiev, z ktorých niektoré ešte neboli odhalené.

Súvisiace články