Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Revolučný objav v Grónsku: Nález, ktorý zmení dejiny ľudstva
Zdielať na

Revolučný objav v Grónsku: Nález, ktorý zmení dejiny ľudstva

Pozrite si tiež archívne video o tom, odkiaľ pochádzalo drevo Kolumbových lodí.

Toto veľa vecí vysvetlí.

Učí sa to ešte na základnej škole a aj dátum si mnohí pamätáme: Ameriku objavil v roku 1492 Krištof Kolumbus, prvý človek, ktorý prišiel na kontinent z Európy. Moment tohto veľkého objavu bol zachytený vo viacerých filmoch, ale jedným z najznámejších je film 1492: Dobytie raja z roku, ktorý bol uvedený do kín pri príležitosti 500. výročia objavu. Vo filme si zahral Gérard Depardieu.

Výskum naznačil, že Kolumbus nebol prvým Európanom, ktorý na tento kontinent vkročil. Vikingovia sa tam vylodili už predtým a pravidelne sa tam vracali po suroviny. Túto domnienku teraz ešte viac potvrdil výskum, v ktorom islandskí vedci analyzovali nálezy dreva z Grónska (najmä z Banksovej borovice) a jasne preukázali, že pochádzajú z Ameriky, a to zo Zálivu svätého Vavrinca. Mimochodom, staroveké vikingské ságy túto oblasť označujú ako Vinland.

Islandskí odborníci teda našli ďalšie dôkazy o tom, že ľudia pravidelne navštevovali tento kontinent dávno pred príchodom Kolumba pred 500 rokmi, a ďalšie dôkazy o tom, že Európa a Amerika boli v úzkom kontakte už skôr v histórii, čo by mohlo prepísať naše dejiny.

V rokoch 985 až 1450 sa podľa dôkazov pravidelne vracali.

Tu je Vinland:

Súvisiace články