Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Otvorili rakvu anglického panovníka: Svet ostal v šoku
Zdielať na

Otvorili rakvu anglického panovníka: Svet ostal v šoku

Zdroj: FreePik

História bola trochu prepísaná tým, čo sa našlo v hrobke.

Dejiny sveta sú plné prípadov, keď sa otvoria staré hroby a nájde sa niečo iné, ako sa predtým predpokladalo, dokonca ani nápisy nezodpovedajú tomu, čo sa našlo v rakve. Takýto príbeh sa stal, keď bola otvorená hrobka Henricha V. Bol to jeden z najslávnejších anglických panovníkov, ktorý viedol veľmi bohémsky život, ale keď nastúpil na trón, vzdal sa všetkých svojich záľub a stal sa najvýznamnejším panovníkom svojej krajiny, skutočným kráľom-vojakom, ktorý vyhral mnoho bitiek.

Jeho cieľom bolo získať späť francúzsky trón, získať späť staré anglické majetky vo Francúzsku.

V roku 1415 sa vylodil počas storočnej vojny a pripisuje sa mu jedno z prvých anglických víťazstiev, a to 25. októbra pri Azincourte, keď Angličania dosiahli obrovské víťazstvo nad francúzskym jazdectvom. Jeho život je pripomínaný v nespočetných veľkých dielach vrátane kráľovskej drámy od Williama Shakespeara a stal sa predmetom nespočetných filmových adaptácií, naposledy v roku 2019 v kostýmovej dráme The King na Netflixe s Timothée Chalametom v hlavnej úlohe kráľa, ktorý bol vo svojej dobe v Anglicku zbožňovaný.

PODĽA HISTORIKOV MIMORIADNE DOBRE SPRAVOVAL SVOJE OKOLIE A DOBRE RIADIL KRAJINU.

Kráľ zomrel náhle vo Francúzsku a jeho telo bolo prevezené domov, kde sa konal dôstojný kráľovský pohreb. Bol pochovaný vo Westminsterskom opátstve a jeho hrobka bola neskôr exhumovaná v roku 1953, keď sa zistilo, že kráľ nebol v hrobke sám, ale že spolu s ním bol pochovaný Richard Courtenay, čo sa však v žiadnom dokumente nespomína a odborníci a vedci boli šokovaní. Richard Courtenay bol pokladníkom Henricha V. a zomrel v roku 1415. Samozrejme, existuje mnoho teórií, prečo boli pochovaní spolu, takže jednou z nich je aj milostné spojenie, ale dodnes sa vedcom nepodarilo prísť s jednoznačnou odpoveďou.

Súvisiace články