Jasno
15°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Objavili záhadné mestá pod vodou: Tieto určite nepostavili ľudia!
Zdielať na
Video

Objavili záhadné mestá pod vodou: Tieto určite nepostavili ľudia!

Zdroj: Pixabay

Pod vodou pri pobreží Austrálie sa už dlho stavia a mestá majú dokonca obyvateľov.

Pri východnom pobreží Austrálie sa pod vodou nachádzajú naozaj zvláštne mestá, ktoré tam už nejaký čas existujú. Samozrejme, mnohí z vás sa pri názve pozastavili nad tým, že boli postavené bez zásahu človeka.

Väčšina ľudí, samozrejme, hneď myslí na mimozemšťanov, ale pod vodou sa nachádzajú inteligentné živočíchy, ktoré ich mohli vybudovať. Čo myslíte, ktorý tvor by to dokázal?

Vy, ktorí tvrdíte, že chobotnice, máte pravdu. Tieto vodné živočíchy patria medzi najinteligentnejšie bezstavovce s pôsobivými kognitívnymi schopnosťami. Chobotnice sa dokážu učiť, pamätať si, riešiť problémy a prispôsobovať sa meniacemu sa prostrediu.

Mnohí vedci sa domnievajú, že táto impozantná inteligencia sa mohla vyvinúť ako dôsledok prispôsobenia sa hľadaniu potravy. Dravce v priebehu rokov preukázali množstvo kreatívnych techník lovu. Vedcov napríklad prekvapilo, keď chobotnica využíva kokosové škrupiny ako úkryty, z ktorých potom mohla útočiť.

Dlho sa predpokladalo, že chobotnice sú samotárske živočíchy, ktoré medzi sebou komunikujú len za účelom párenia. Najnovší výskum však ukazuje, že niektoré druhy chobotníc sú spoločenské.

Pri východnom pobreží Austrálie objavili námorníci dve miesta, kde spolu žijú desiatky chobotníc (Octopus tetricus) v akomsi "meste chobotníc". Prvé bolo nájdené v roku 2009 a pomenované Octopolis a druhé v roku 2017 a pomenované Octlantis.

Obyvatelia chobotnicového mesta medzi sebou komunikujú prostredníctvom gest a postojov, pária sa, bojujú a dokonca sa navzájom vyháňajú z nôr. Vodné tvory použili na vybudovanie mestečka schránky mäkkýšov.

 

Súvisiace články