Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Desivý objav vedcov: Rastliny kričia o pomoc!
Zdielať na
Video

Desivý objav vedcov: Rastliny kričia o pomoc!

Zdroj: Pexels/sohail nachiti

Hovoriace a kričiace rastliny šokovali vedcov, ktorí sa snažia pochopiť, čo sa mohlo stať.

Kto má rád kvety, nemôže byť zlý človek, hovorí sa v prísloví, na ktorom je veľa pravdy. Kto by odolal čarovnej, prepracovanej kráse nádherných kvetov? Navyše, rastliny nie sú len pútavé pre oči, ale sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života od počiatku dejín. Lahodné a zdravé rastlinné potraviny nás nielen pozývajú na chutné gastronomické dobrodružstvo, ale prispievajú aj k vyváženej strave.

Mnohí ľudia si myslia, že rastliny sú oveľa jednoduchšie ako zvieratá a že o nich už vieme všetko. Nemôžeme sa mýliť viac: rastliny, od tých najmenších až po tie najobrovskejšie, majú pre nás stále pripravené mnohé prekvapenia. A ich lepšie poznanie je dôležité nielen pre životné prostredie, ale aj pre boj proti hladu a šetrenie peňazí.

Podľa portálu IFLSience, vedci z Tel Avivskej univerzity nedávno urobili neuveriteľný objav, ktorý od základu prepisuje naše predstavy o rastlinách. Merania ukázali, že naši zelení priatelia dokážu vydávať aj zvuky. V skutočnosti ani nejde o obyčajný rozhovor, ale skôr o hlasné volanie o pomoc, ktorým sa rastliny v ťažkostiach snažia dať svetu a možno aj sebe navzájom signál.

Štúdie ukázali, že vydávajú opakované praskavé zvuky v rozsahu 40 až 80 kHz, najmä keď začnú vysychať alebo utrpia nejaké poškodenie v dôsledku nedostatku vody. Tieto zvuky, samozrejme, ľudské ucho nedokáže zachytiť, ale dokážu ich zachytiť stroje a dokonca aj niektoré živočíchy, napríklad mole či dokonca myši.

Keď je všetko v poriadku a rastliny sú "šťastné", vydávajú len jeden zvuk kliknutia za hodinu, ale v prípade núdze sa tento počet môže zvýšiť na tridsať alebo dokonca päťdesiat.

Vznik týchto zvukov stále obklopuje mnoho záhad. Výskumníci majú podozrenie na jav nazývaný kavitácia, čo znamená, že vodný stĺpec v dehydrovanej stonke rastliny sa zrúti a vytvoria sa vzduchové bubliny.

V budúcnosti chcú zistiť, ako na tieto signály reagujú iné organizmy, a my by sme mali mať v záhrade radšej uši otvorené, aby sme počuli, ako sa naše úbohé rastliny zúfalo dožadujú vody.

;

Súvisiace články