Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Gigantický nález v jaskyni na Veľkonočnom ostrove: Okrem množstva veľkých kamenných hláv je TÁTO najväčšia, akú kedy našli
Zdielať na
Video

Gigantický nález v jaskyni na Veľkonočnom ostrove: Okrem množstva veľkých kamenných hláv je TÁTO najväčšia, akú kedy našli

Zdroj: Pixabay

Je väčšia ako ostatné. Nazýva sa aj Te Tokanga.

Pravdepodobne najzáhadnejšími stavbami na svete sú popri egyptských pyramídach a Stonehenge gigantické kamenné hlavy na Veľkonočnom ostrove, ktoré už desaťročia fascinujú vedecký svet, ale odborníci zatiaľ nedokázali dať jednoznačnú odpoveď na otázku, prečo boli mnohé kamenné hlavy na ostrove postavené na rovnakých miestach ako dnes.

Podľa mnohých teórií, ktoré sa k účelu sôch približujú skôr z pozemského hľadiska než z hľadiska konšpiračných teórií, môže byť pravda taká, že tieto sochy sú akýmsi mementom, znakom nejakej ekologickej katastrofy, znakom nedostatku alebo zdrojom niečoho, čoho mali ostrovania veľmi málo.

Univerzitný profesor Carl Lipo sa podieľal na paralelnom výskumnom projekte a zistil, že veľkosť kamenných hláv môže byť priamo úmerná ich blízkosti k vode najvyššej kvality. Zároveň sa pozreli aj na to, aké veľké sú tieto kamenné sochy v skutočnosti, pretože to, čo je na povrchu, je len zlomok toho, čo sa tam nachádza. Väčšina z nich je pod povrchom.

Na YouTube nájdete množstvo videí, ako v skutočnosti vyzerajú.

Tajomné kamenné hlavy sa líšia veľkosťou, ale jedna obrovská socha je oveľa väčšia ako ostatné a má meno Te Tokanga. Nachádza sa pri vchode do jaskyne a nie je v stojacej, ale ležiacej polohe, takže jej veľkosť je ešte viditeľnejšia. Priemerná veľkosť kamennej hlavy je 7-8 metrov, zatiaľ čo Te Tokanga má viac ako 20 metrov. O gigantickej soche sa vedú rôzne špekulácie, mnohí odborníci tvrdia, že ju ani nechceli vztýčiť, iní zasa, že nemohli, ale jedna vec je veľmi dobre viditeľná, a to, ako ju starovekí odborníci vytesali, aký postup pri tom dodržiavali.

Súvisiace články