Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ohromujúca predpoveď superpočítača: Koniec sveta je bližšie, než si myslíte
Zdielať na
Video

Ohromujúca predpoveď superpočítača: Koniec sveta je bližšie, než si myslíte

Zdroj: Pixabay

Podľa superpočítača sú zánik ľudstva a koniec sveta bližšie, ako si myslíme.

Hovorí sa, že ľudská rasa je najzvláštnejšia okrem iného aj preto, že len naša rasa si uvedomuje, že jej život sa raz skončí. V dôsledku klimatických zmien a globálneho otepľovania sa okrem vedcov čoraz viac ľudí zaoberá budúcnosťou našej planéty a nášho druhu. Podľa odhadu zosnulého teoretického fyzika Stephena Hawkinga nám zostáva asi tisíc rokov na to, aby sme si našli novú planétu a domov, ak procesy pozorované na Zemi budú takto napredovať.

Superpočítače sa objavujú v mnohých oblastiach života, naposledy napríklad pred majstrovstvami sveta v Katare podobný stroj predpovedal, že vo finále bude Brazília a Argentína a prvý z nich zvíťazí. Aj keď sa predpoveď nenaplnila, nasledujúcu teóriu sa oplatí brať s rezervou. Ako vždy, pravda bude niekde uprostred.

Superpočítač vedecky vymodeloval našu planétu a jej okolitú atmosféru a predpovedal, že do roku 2050 zmizne 10 percent rastlín a živočíchov a do roku 2100 až 27 percent. Model naznačuje, že dnešná generácia môže byť poslednou, ktorá uvidí na vlastné oči napríklad slona či koalu.

Modely vymierania však nezohľadňujú fakt, kedy po vyhynutí jedného druhu nastane dominový efekt a výsledkom je vymiznutie iných druhov.

„Predstavte si dravý druh, ktorý stratí svoju korisť v dôsledku klimatických zmien. Alebo si predstavte parazita, ktorý príde o svojho hostiteľa. Všetky druhy nejakým spôsobom závisia od druhých,“

- povedal Corey Bradshaw, profesor Flinders University.

Výsledky ukazujú, že prepojenia v rámci potravinových sietí zhoršujú stratu biodiverzity a model poskytuje pohľad na zmeny v druhovej diverzite, keď reagujú na klímu, využívanie pôdy a ekologické interakcie.

Na základe predpovedí superpočítača, ak budú klimatické a ekologické procesy eskalovať súčasným tempom, ľudstvo môže mať v priebehu stoviek rokov veľké problémy a Hawkingova predpoveď sa môže zdať dokonca príliš optimistická.

Súvisiace články