Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Prada predstavila skafander, s ktorým sa vrátime na Mesiac
Zdielať na
Tech

Prada predstavila skafander, s ktorým sa vrátime na Mesiac

Pozrite si tiež archívne video o zachytení 1. stupňa rakety.

Vôbec po prvýkrát si môžete skutočne pozrieť nový skafander vyvinutý spoločnosťami Prada a Axiom Space, pri ktorom tieto dve spoločnosti kládli veľký dôraz na funkčnosť aj vzhľad.

Čoskoro, v roku 2026 - podľa súčasných plánov - sa človek opäť prejde po Mesiaci v rámci misie NASA Artemis III. A prečo to neurobiť štýlovo? Teda doslova: už v októbri 2023 sa ukázalo, že astronauti budú nosiť skafandre Prada po tom, čo s nimi spolupracovala spoločnosť Axiom Space.

Teraz boli zverejnené prvé obrázky skafandra AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit): ako môžete vidieť, základná farba je biela s prímesou sivej a červenej. Dôležitejšie je však to, čo dokáže: podľa oboch spoločností je nový skafander flexibilnejší ako predchádzajúce a možno ho použiť na výstupy do vesmíru trvajúce až osem hodín. Vydrží dokonca dve hodiny v najchladnejšom, najjužnejšom kúte Mesiaca.

Axiom Space

​Ako informuje Engadget, skafander je už takmer hotový a bol testovaný v zariadeniach spoločností Axiom Space, SpaceX a NASA.

Axiom Space

​Vývoj by mohol byť ukončený záverečným testovaním v roku 2025, teda v roku, keď bola pôvodne naplánovaná prvá misia na Mesiac, pri ktorej mali ľudia pristáť na povrchu nebeského telesa. V januári tohto roku však bol program odložený o jeden rok, takže najskorší termín pristátia na Mesiaci je rok 2026.

Súvisiace články