Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ak sa niečo nezmení, NASA môže byť zrušená
Zdielať na

Ak sa niečo nezmení, NASA môže byť zrušená

Pozrite si tiež archívne video o návšteve z NASA.

Stav amerického školstva, súkromného priemyslu a nedostatočné financovanie NASA dostali túto organizáciu do vážnych problémov, uvádza sa v nedávnej americkej správe, a nič nenasvedčuje tomu, že by sa z nich dalo dostať.

Pred niekoľkými desaťročiami by bolo nemysliteľné, aby bola budúcnosť NASA ohrozená, ale teraz sa zdá, že sa to čoraz viac stáva realitou. Podľa najnovšej správy Národnej akadémie USA čelí organizácia viacerým problémom, ktoré vyvolávajú otázky o jej budúcej úlohe.

Akademici tvrdia, že hlavným problémom organizácie je nedostatočné financovanie, pričom jedným z dôvodov je klesajúci dôraz vlády USA na letectvo a civilný výskum vesmíru. Hoci NASA s týmto zistením súhlasí, v správe sa tiež uvádza, že problém je oveľa komplexnejší ako nedostatok peňazí na financovanie prevádzky a vesmírnych misií.

Medzi problémy patrí spoliehanie sa rozhodovacích orgánov na krátkodobé opatrenia, nezohľadňovanie dlhodobých potrieb a dôsledkov, nedostatok významného vývoja, ktorý by NASA mohla priniesť na trh, pomalý a ťažkopádny spôsob fungovania organizácie a neefektívnosť, ktorá z toho vyplýva.

Ďalším závažným problémom je, že NASA už nedokáže prilákať talentovaných inžinierov budúcnosti, ktorých pohlcuje súkromný sektor, ako napríklad SpaceX. Zároveň sa ďalšej generácii nedostáva správnej vedomostnej základne z dôvodu podfinancovaného vzdelávacieho systému. Správa z toho všetkého vyvodzuje smutné ponaučenie: NASA prežila svoju životnosť.

Norman Augustine, bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Lockheed Martin a hlavný autor správy, pre denník The Washington Post povedal, že spoliehanie sa na súkromný sektor by mohlo NASA skôr zhoršiť ako zlepšiť a znížiť jej význam.

Je nepravdepodobné, že by americký Kongres dal NASA viac peňazí, aspoň nie na základe minulých trendov. Augustine tvrdí, že organizácia by sa preto mala zamerať na strategickejšie ciele a iniciatívy.

Súvisiace články