Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Revolučný vynález rieši najnechutnejší problém astronautov
Zdielať na

Revolučný vynález rieši najnechutnejší problém astronautov

Zdroj: FreePik

Nové revolučné zariadenie by mohlo byť riešením jedného z najpálčivejších problémov, ktorým astronauti čelia.

Výprava mimo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) je sama o sebe veľkou výzvou, ale keď sa uprostred výstupu do vesmíru ozve príroda, môže to byť poriadne nepríjemné. Zdá sa však, že nové revolučné zariadenie by mohlo byť riešením problémov s močením astronautov počas výstupov do vesmíru, ktoré im umožní

konzumovať filtrovaný moč ako čistú vodu.

Súčasné oblečenie s maximálnou absorpčnou schopnosťou (MAG), ktoré funguje ako jednorazová plienka, zbiera moč, ale nerecykluje ho, čo núti astronautov nosiť so sebou ďalšiu vodu. Doteraz používaná prax však môže spôsobiť nielen nepohodlie a podráždenie pokožky, ale aj zvýšiť zdravotné riziká.

Vedci teraz vyvinuli systém, ktorý možno integrovať do skafandra astronauta a v priebehu niekoľkých minút premeniť jeho moč na čistú vodu.

Tento systém pozostáva zo špeciálnej spodnej bielizne vyrobenej z kompresných a antimikrobiálnych materiálov a snímača vlhkosti, ktorý detekuje moč. Senzor spustí vákuovú pumpu, ktorá nasaje moč do filtračného zariadenia na astronautovom chrbte. Filter, ktorý je približne 38 centimetrov vysoký a 23 centimetrov široký, váži 8 kilogramov a dokáže za päť minút premeniť moč na čistú vodu, ktorá sa potom prenesie do nápojového vaku skafandra.

Vývoj nového zariadenia je ešte len v počiatočnom štádiu, ale v laboratórnych testoch sa už ukázalo, že účinne odstraňuje hlavné zložky moču a znižuje obsah soli v súlade so zdravotnými predpismi. Sofia Etlinová, výskumníčka z Weill Cornell Medicine a hlavná autorka štúdie, uviedla, že rýchle odstránenie moču by mohlo znížiť zdravotné problémy astronautov, ako sú vyrážky, infekcie močových ciest a tráviace ťažkosti. Okrem toho zvýšený prísun vody, ktorý nový systém vytvára, udrží astronautov dostatočne hydratovaných.

Vývojári poznamenali, že systém sa stále testuje a sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa maximalizovala jeho vhodnosť a pohodlie. Okrem toho sa musí otestovať výkon zariadenia v mikrogravitácii, kým sa bude môcť používať v skutočných vesmírnych misiách.

Tento nový vývoj by mohol byť mimoriadne dôležitý vzhľadom na plány NASA zriadiť do konca desaťročia na Mesiaci stálu "základňu". Nová technológia by mohla byť nielen krokom vpred pre výstupy do vesmíru, ale mohla by prispieť aj k dlhodobejšiemu zlepšeniu zdravia astronautov a bezpečnému prieskumu vesmíru.

Súvisiace články