Jasno
19°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Zostáva nám rok: V roku 2025 nás umelá inteligencia predbehne
Zdielať na

Zostáva nám rok: V roku 2025 nás umelá inteligencia predbehne

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo si o umelej inteligencii myslia poslanci.

Elon Musk verí, že všeobecná umelá inteligencia príde skôr, ako sa očakávalo. Do budúceho roka bude inteligentnejšia ako priemerný človek a do roku 2030 prekoná všetkých.

Elon Musk vyslovil novú predpoveď týkajúcu sa vývoja umelej inteligencie: schopnosti nových modelov AI by mohli približne do roku 2025 prekonať ľudskú inteligenciu, a to dovtedy, kým budú výrobcovia schopní uspokojiť potreby na zabezpečenie fungovania tejto technológie.

V nedávnom rozhovore na X s Nikolajom Tangenom, generálnym riaditeľom Norges Bank Investment Management podnikateľ tiež povedal, že schopnosti AI pravdepodobne prekonajú všetkých ľudí do piatich rokov.

Musk v poslednom čase venuje veľkú pozornosť tomu, čo nazýva všeobecná umelá inteligencia (AGI). Táto forma AI, môže v súčasnosti konkurovať ľudskej inteligencii alebo ju dokonca prekonať. Podnikateľ dlho vyzýval na pozastavenie vývoja, ale v roku 2023 založil spoločnosť, ktorej cieľom je predbehnúť OpenAI, ktorá vyvíja ChatGPT.

Muskova predpoveď je ambiciózna. Yann LeCun, výkonný riaditeľ spoločnosti Meta, nedávno povedal, že všeobecná umelá inteligencia určite nebude hotová do roku 2025, hoci sa nedá povedať, že by do nej spoločnosť neinvestovala veľa zdrojov a peňazí. Musk navyše dokonca revidoval svoju vlastnú predpoveď, keďže predtým tvrdil, že AGI by mohla byť vytvorená do roku 2029, pripomína Financial Times. To môže byť o krok bližšie k realite, najmä keď si uvedomíme, že Demis Hassabis, spoluzakladateľ spoločnosti Google DeepMind, tiež predpovedal rok 2030.

Podľa Muska rýchlosť vývoja doteraz brzdil najmä nedostatok hardvéru, pričom spoločnosť Nvidia nedokázala vyrábať čipy potrebné na vytvorenie výkonnejších AI.

Miliardár je známy aj tým, že spoluzakladal spoločnosť OpenAI, ale v roku 2015 ju opustil po nezhodách so Samom Altmanom. Jeho nová spoločnosť xAI, ktorá bude uvedená na trh v roku 2023, má v súčasnosti hodnotu 18 miliárd dolárov a Musk sa snaží prilákať investorov, aby mu pomohli s jej vývojom. Verí, že jeho spoločnosť dokáže poraziť OpenAI a vytvoriť lepší model ako GPT-4, ktorý stojí aj za ChatGPT.

Súvisiace články