Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Malá vesmírna kapsula pristála rotujúc obrovskou rýchlosťou
Zdielať na

Malá vesmírna kapsula pristála rotujúc obrovskou rýchlosťou

Pozrite si tiež archívne video o ďalšej indickej sonde vo vesmíre.

Miniatúrne vesmírne laboratórium spoločnosti Varda Space sa vrátilo na Zem.

Kalifornská spoločnosť Varda Space, ktorá sa zaoberá výskumom vesmíru, zverejnila veľkolepé, ale trochu žalúdok drásajúce video z návratu svojho priekopníckeho vesmírneho laboratória, informuje špecializovaný portál Space.com.

Maličká vesmírna kapsula s priemerom sotva 1 meter je určená predovšetkým na výrobu liekov, pričom sa v nej experimentuje s kryštálmi vypestovanými vo vesmíre v spolupráci so spoločnosťou Ritonavir, ktorá vyrába antivírusové lieky.

Kapsula dopadla na padáku do Utahu, ale jej návrat bol trochu drsný, ako ukazuje video zdieľané spoločnosťou.

Minilaboratórium sa rútilo k Zemi dvadsaťpäťnásobnou rýchlosťou zvuku a takmer nekontrolovateľne sa otáčalo, ale nakoniec bezpečne pristálo. Experiment bol úspešný: spoločnosti Varda Space sa po prvýkrát podarilo vypestovať kryštály v prostredí mikrogravitácie, čo je podľa odborníkov dôležitý krok v procese výroby liekov napríklad na AIDS a hepatitídu.

Experiment tiež otvára cestu k automatizácii výroby vo vesmíre: astronauti už predtým vykonávali podobné testy na Medzinárodnej vesmírnej stanici, ale toto bola prvá úplne autonómna robotická misia. V budúcnosti bude možné v prostredí mikrogravitácie rýchlejšie a kvalitnejšie vyrábať nielen farmaceutické suroviny, ale napríklad aj káble z optických vlákien. 

Súvisiace články