Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zrážke ruského a amerického satelitu chýbalo 20 metrov
Zdielať na

Zrážke ruského a amerického satelitu chýbalo 20 metrov

Pozrite si tiež archívne video o vesmírnych satelitoch.

Pri stredajšom incidente, mohlo dôjsť nielen k drastickému zvýšeniu množstva vesmírneho odpadu, ale aj k ohrozeniu ďalších satelitov.

V stredu sa takmer zrazili dva satelity - NASA TIMED a už nefunkčný ruský Cosmos 2221 sa k sebe priblížili na vzdialenosť 20 metrov, uvádza Gizmodo.

Podľa spoločnosti LeoLabs, ktorá sa špecializuje na analýzu a monitorovanie objektov na nízkej obežnej dráhe Zeme, k takmer úplnému zrážke došlo v stredu v noci o 1.30 hodine amerického času vo výške 608 kilometrov.

Americký satelit bol prístrojom NASA TIMED, ktorý bol vypustený v roku 2001 na štúdium Slnka a horných vrstiev zemskej atmosféry, zatiaľ čo ruský satelit Cosmos 2221 bol obranným prístrojom vypusteným v roku 1992. Ten je v súčasnosti nefunkčný a v skutočnosti ide o vesmírny odpad.

Spoločnosť LeoLabs uvádza, že obe štruktúry sa minuli vo vzdialenosti 20 metrov od seba, čo sa nemusí zdať blízko, ale vzhľadom na to, že sa pohybovali rýchlosťou približne 28 165 km/h, zrážka by bola pre stále funkčnú družicu NASA smrteľná, ale vytvorila by značné množstvo vesmírneho odpadu. Upozornila na to samotná americká vesmírna agentúra vo svojom vyhlásení s tým, že vzniknuté úlomky by ešte zvýšili pravdepodobnosť ďalších zrážok na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Podľa podrobnej analýzy spoločnosti LeoLabs by náraz vygeneroval 2 - 7 000 kusov sledovateľného odpadu, čo je značné množstvo: 15. februára sa na nízkej obežnej dráhe Zeme nachádzalo približne 12 000 kusov odpadu. Tento počet sa mohol nárazom výrazne zvýšiť.

To opäť upozorňuje na problém vesmírneho odpadu, ktorý sa zhoršuje v dôsledku rastúceho počtu vypúšťaných satelitov - všetky sa nakoniec rozpadnú a stanú sa vesmírnym odpadom. 

Súvisiace články