Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odborníci odhalili šokujúci trik: Takto nás sledujú telefóny
Zdielať na

Odborníci odhalili šokujúci trik: Takto nás sledujú telefóny

Zdroj: FreePik

Toto by ste nezistili. Tajomstvo spočíva v svetelnom senzore v telefónoch.

Odborníci objavili úžasné hackerské triky. Ukázalo sa, že v modernom svete nás Veľký brat nesleduje cez televízory, ale číha na nás v zdanlivo neškodnom senzore jasu našich smartfónov.

Výskumníci zistili, že snímač okolitého svetla telefónu sa dá využiť na špehovanie ľudí bez toho, aby vôbec zapli fotoaparát.

AKO VŠAK MÔŽU HACKERI VYUŽIŤ OBRAZOVKU A SVETELNÝ SENZOR AKO KAMERU?

Tieto malé snímače upravujú jas obrazovky na základe okolitého svetla. Na rozdiel od fotoaparátov však aplikácie nepotrebujú na prístup k nim povolenie. Ako teraz zistili výskumníci z MIT, táto zdanlivo nevinná funkcia má temnú stránku: hackeri môžu tieto senzory využiť na rekonštrukciu toho, čo sa deje pred obrazovkou.

Podľa výskumníkov z Laboratória počítačovej vedy a umelej inteligencie MIT (CSAIL) môže tento senzor zaznamenávať gestá rúk, ako aj momenty zo súkromia majiteľa.

Pre lepšie pochopenie si predstavte, že prechádzate webovú stránku a vôbec si neuvedomujete, že vaše pohyby nezaznamenáva kamera, ale svetelný senzor.

​TOTO SÚ MOŽNÉ SPÔSOBY, AKO TOMU ZABRÁNIŤ

Ešte začiatkom januára výskumníci uverejnili v časopise Science Advances článok, v ktorom navrhli počítačový zobrazovací algoritmus na pochopenie situácie. Ten dokáže rekonštruovať obraz okolia z pohľadu displeja na základe jemných zmien intenzity svetla, ktoré snímač zaznamená.

Tím z MIT pod vedením Yanga Liua vyvinul algoritmus, ktorý analyzuje jemné zmeny intenzity svetla zistené snímačom, keď sa objekty dotýkajú obrazovky. Algoritmus rekonštruuje obraz pixelov kombináciou týchto pohybov, ako je posúvanie, posúvanie a posúvanie.

Výskumníci tiež demonštrovali, ako môžu hackeri použiť tento algoritmus na špehovanie gest rúk, a dospeli k záveru, že aplikácie, ktoré majú prístup k obrazovke, ako napríklad prehrávače videa a webové prehliadače, môžu túto techniku použiť na zhromažďovanie neoprávnených údajov.

Na vyriešenie situácie odborníci navrhli, aby sa možnosť zapínania a vypínania svetelných senzorov zmenila na funkciu a potom sa zahrnula do podrobnejších povolení aplikácií. Ďalším riešením by bolo použitie softvéru na zníženie kvality snímok, ktoré možno získať, aby sa hackeri nemohli zaoberať nekvalitnými snímkami.

Útokom hackerov môžete zabrániť tak, že sa budete riadiť radami uvedenými v nasledujúcom videu:

Súvisiace články