Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Čoskoro vypukne svetová vojna: Tvrdí uznávaný počítačový analytik
Zdielať na
Tech

Čoskoro vypukne svetová vojna: Tvrdí uznávaný počítačový analytik

Zdroj: FreePik

Mali by sme sa pripraviť na hrozbu globálnej vojny, tvrdí počítačový analytik Aaron Clauset. Svoje závery podložil výpočtami a údajmi.

Blízka budúcnosť nesie v sebe veľký ozbrojený konflikt. Svoj záver v tomto smere predstavil Aaron Clauset, odborný asistent a počítačový vedec z Coloradskej univerzity, na webovej stránke Science Advances. Jeho hodnotenie vychádza z histórie vojen a využíva rozsiahly súbor dát na poskytnutie názoru na to, či sa nachádzame v období mieru alebo smerujeme k veľkému konfliktu. Jeho analýza zahrnuje obdobie od roku 1823 do roku 2003 a skúma 95 vojenských konfliktov.

Záver je jednoznačný, hrozí nám sebazničenie. Po druhej svetovej vojne sa zdalo, že globálna zbrojárska súťaž sa ukončila, a prešlo viac ako sedemdesiat rokov, čo by nám malo poskytnúť pocit bezpečia, že sme dosiahli vyspelú civilizáciu, ktorá sa odpútala sa od vojen. To však zďaleka nie je realita, ako svedčia nedávne konflikty na Ukrajine a v pásme Gazy. Sme si vedomí, že máme schopnosť spôsobiť nielen svoje vlastné zničenie, ale aj stratu ľudskej existencie na celom svete.

Clauset chcel vedieť, či pocit relatívneho mieru nesúvisí v nedostatočnom množstve informácií. Pre zodpovedanie tejto otázky využil údaje z databázy Correlates of War Project, ktorá obsahuje obrovský objem dát o vojnách za posledných storočie. Analyzovaním týchto dát hľadal štatistické zmeny v čase.Vytvoril tiež počítačové modely, ktoré oživili minulé konflikty a obdobia mieru, ktoré na ne nadviazali. Snažil sa tiež určiť, či po takýchto obdobiach mieru nasledovali ďalšie veľké vojny.

Žiaľ, jeho analýza ukázala, že áno, takéto vojny sa odohrávali pomerne pravidelne.

Najčítanejšie