Jasno
20°
Bratislava
Berta
2.7.2024
V Stanforde vyvinuli robotického psa podobného pavúkovi
Zdielať na
Tech

V Stanforde vyvinuli robotického psa podobného pavúkovi

Zdroj: YouTube/Zipeng Fu

Dokáže prekonať akúkoľvek prekážku.

Stanfordskí inžinieri vyvinuli robotického psa, ktorý sa vďaka jednoduchej metóde strojového učenia mimoriadne rýchlo učí a obratne prekonáva prekážky.

Systém umelej inteligencie, ktorý tvorí mozog robota, sa spolieha na vizuálne informácie, aby sa naučil a prispôsobil prekážke pred sebou a rýchlo a efektívne sa pohyboval vpred. Jednoduchá metodika dáva robotovi autonómne správanie, ktoré nepotrebuje na splnenie úloh zložité techniky odmeňovania.

Prvé zábery robotického psa ukazujú, ako sa znova a znova snaží dostať okolo objektov, ktoré nedokáže prejsť na prvýkrát, beží, skáče a robí „parkour“ rýchlym pavúčím pohybom, kým nedosiahne koniec dráhy.

Robotický pes je zatiaľ určený len na univerzitné testovanie a vývoj, ale v budúcnosti si stanfordskí výskumníci predstavujú, žeby tieto mechanické štvornožce mohli chodiť v skupinách a ako prvé by sa mohli objaviť na pomoc v núdzových situáciách a pri prírodných katastrofách, kde by sa vďaka svojej novej metóde učenia mohli dostať na miesto činu skôr ako záchranári, hasiči a policajti.

Súvisiace články