Jasno
15°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Rakúske lietajúce auto poháňajú vrtule Voith-Schneider
Zdielať na
Tech

Rakúske lietajúce auto poháňajú vrtule Voith-Schneider

Zdroj: CycloTech

Vrtule Voith-Schneider sa používajú na lodiach, ale jedna spoločnosť zostrojila lietadlo využívajúce túto technológiu - predpokladá, že do roku 2035 ho budú môcť ľudia používať namiesto áut.

Rakúska spoločnosť CycloTech už pätnásť rokov vyvíja svoju technológiu pre lietadlá s názvom CycloRotor, ktorá využíva iný pohonný systém ako bežné riešenia eVTOL (elektrické, jednopolohové vzletové a pristávacie vozidlo).

Spoločnosť využíva vrtule Voith-Schneider, resp. veľmi podobný systém, aký sa používa na lodiach, pri ktorom sa lopatky nielen otáčajú, ale aj menia svoj sklon, čo lietadlu poskytuje väčšiu stabilitu, lepšiu korekciu a vynikajúcu manévrovateľnosť, aspoň teoreticky.

CycloTech

​Spoločnosť CycloTech už začala prvé testy v interiéri v roku 2021 a pred mesiacom boli predstavené prvé vonkajšie testy, počas ktorých sa vozidlo vznieslo do vzduchu bez pilota a pod diaľkovým ovládaním.

Budúce eVTOL na tejto báze, CruiseUp, má byť lietajúcim autom na osobné použitie, ktoré bude môcť v budúcnosti zaparkovať pred garážou každý. Vozidlo vybavené šiestimi rotormi bude schopné dosiahnuť rýchlosť až 150 km/h a na jedno nabitie prejde 100 km. Podľa magazínu New Atlas si spoločnosť CycloTech stanovila pomerne realistický cieľ uvedenia eVTOL na trh a komerčné spustenie CruiseUp plánuje až okolo roku 2035.

Súvisiace články