Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Dron Valkyrie amerického letectva lietal hodiny pod kontrolou umelej inteligencie
Zdielať na
Tech

Dron Valkyrie amerického letectva lietal hodiny pod kontrolou umelej inteligencie

Zdroj: AFRL

Test dokázal, že algoritmy dokážu spoľahlivo samostatne ovládať dron.

Nový dron amerického letectva XQ-58A Valkyrie 25. júla úspešne preukázal, že bezpilotný let s algoritmami možno spoľahlivo dosiahnuť, čo umožní, aby sa systémy umelej inteligencie v budúcnosti využívali vo vojenských aplikáciách na čoraz väčšom počte frontov. Dron lietal tri hodiny na cvičnej strelnici na Floride (Eglin Test and Training Complex), pričom riešil rôzne problematické situácie, ktoré môžu byť počas ostrých operácií náročné. Podľa Výskumného laboratória vzdušných síl (AFRL) test poskytne základ pre vývoj systémov umelej inteligencie, ktoré môžu byť integrované do ďalších autonómnych programov.

XQ-58A Valkyrie je nové bezpilotné stealth stíhacie lietadlo, ktoré sa prvýkrát vznieslo na oblohu v roku 2019 a bolo postavené výrobcom Kratos Defense & Security Solutions ako experimentálne lietadlo pre americké letectvo. XQ-58A je jedným z množstva bezpilotných lietadiel určených na špecifickú, špecializovanú misiu: pôsobiť ako sprievod pre stíhačky (F-35 a F-22) počas následných misií. Veľkou výhodou dronu je, že sa dá vypúšťať z rôznych platforiem, poskytuje ochranu a pomoc stíhacím lietadlám počas boja a, ako sa ukázalo pri teste, je schopný vykonávať zložitejšie operácie pri samostatnej činnosti.

Algoritmy použité na ovládanie dronu počas júlového testu boli vyvinuté AFRL pomocou systému strojového učenia a boli precvičované počas miliónov hodín simulácie, kým boli pripravené na let v reálnej prevádzke. Americké ministerstvo obrany plánuje, že v budúcnosti bude používanie umelej inteligencie čo najbežnejšie a najspoľahlivejšie, čo si však bude vyžadovať úzku spoluprácu medzi vývojármi a používateľmi a dôkladné testovanie.

"Umelá inteligencia bude rozhodujúcim prvkom budúcej vojny"

- predpovedal Scott Cain, veliteľ AFRL, a dodal, že vzhľadom na zrýchľujúce sa tempo vývoja umelej inteligencie a spoluprácu strojov a ľudí je nevyhnutné, aby sa priemysel a vláda spojili s cieľom zlepšiť túto technológiu.

Užitočnosť aplikácií umelej inteligencie sa preukázala v mnohých oblastiach, ale niekedy nepredvídateľné správanie algoritmov môže spôsobiť aj problémy. V júni sa napríklad objavili správy, že lietadlo XQ-58A Valkyrie sa počas predchádzajúcej simulácie, keď sa na riešenie úloh počas testu použila kombinácia AI a ľudského vedenia, obrátilo proti svojmu operátorovi, pravda, okolo tejto udalosti bolo veľa záhad vrátane toho, že sa nestalo to, čo povedal Tucker "Cinco" Hamilton, vedúci oddelenia testovania a prevádzky umelej inteligencie (AI).

Plukovník neskôr svoju výpoveď objasnil a povedal, že dystopická situácia, ktorú opísal, bola len hypotetická,

ktorá by sa v budúcnosti mohla stať, ale incident v každom prípade poukázal na skutočnosť, že zapojenie autonómnych systémov do vojny si vyžaduje dôkladnú prípravu a reguláciu.

Súvisiace články