Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Putinov prísne tajný obrnený vlak, ktorý využíva takmer výlučne od vojny
Zdielať na
Tech

Putinov prísne tajný obrnený vlak, ktorý využíva takmer výlučne od vojny

Zdroj: Twitter/Mike

Ruský prezident využíva túto rýchlovlakovú pevnosť od jari 2021 a toto o ňom a jej staniciach potrebujete vedieť.

Ako uvádza Popular Mechanics s odvolaním sa na vyšetrovanie Dossier Center, Vladimír Putin od jari 2021 cestuje na dlhé vzdialenosti takmer výlučne svojím vlakom, ktorý je dôkladne vybavený bezpečnostnými technológiami. Už dávnejšie sme písali o tom, čo nám dostupné informácie hovoria o tom, ako je chránený život ruského prezidenta.

​Vlak je teda súčasťou tohto systému ochrany a ruský prezident ním takmer výlučne cestuje na dlhé vzdialenosti od jesene 2021 - a ako poznamenávajú novinári z Dossier Center, bolo to obdobie, keď sa ruská armáda aktívne pripravovala na inváziu na Ukrajinu. Od vypuknutia vojny si Putin čoraz častejšie vyberá tento spôsob dopravy, najmä na cestu do svojho obľúbeného sídla vo Valdaji.

Vlak má oproti iným druhom dopravy množstvo výhod. Jednou z nich je, že na rozdiel od lietadiel sa vlaky nedajú sledovať v reálnom čase, pretože na to neexistuje žiadna služba. Ďalším dôvodom je, že Putinove obľúbené sídla sa nachádzajú na pobreží Čierneho mora, kde je kvôli vojne riskantné lietať. Nehovoriac o tom, že vlak je pomerne pohodlný, so spacími vozňami a samostatným vozňom pre sprievod a špeciálnym vozňom na komunikačné účely. To umožňuje Putinovi udržiavať kontakt s ozbrojenými silami rovnako, ako to robí americký prezident na palube Air Force One.

Zvonku môže pancierový vlak vyzerať ako bežný vlak, ale je tu niekoľko nápadných rozdielov: napríklad má šesť náprav namiesto štyroch, vagóny ťahá niekoľko lokomotív namiesto jednej a na streche sú umiestnené špeciálne zariadenia - antény na komunikáciu. Ako na Twitteri napísal Michael Scott Doran, expert na medzinárodnú politiku z Hudsonovho inštitútu, vlak má zvláštnu prioritu - to znamená, že cestovný poriadok je upravený tak, aby obrnený vlak mohol vždy jazdiť plnou rýchlosťou po trati.

Novinári odhalili, že špeciálny vlak vlastní spoločnosť Grand Service Express, ktorá bola predtým spojená s offshoreovou spoločnosťou napojenou na Jurija Kovalčuka, poradcu ruského prezidenta, a podnikateľa Michaila Rabinoviča, Kovalčukovho priateľa. Putin bol v obrnenom vlaku odfotografovaný len raz, a to v roku 2012, predtým ako vlak prešiel generálnou opravou. Fotografie exteriéru vlaku neboli nikdy oficiálne zverejnené.

Novinári odhadujú, že vlak by mohol stáť niečo vyše 1 miliardy ruských rubľov (približne 13,5 milióna amerických dolárov).

Popular Mechanics s odvolaním sa na investigatívnu webovú stránku Proyekt tiež uvádza, že do všetkých Putinových rezidencií vedú železničné trate a že stanice boli navrhnuté tak, aby sa minimalizovala potreba prezidenta lietať - vrátane kratších preletov helikoptérou zo stanice do rezidencie. V súlade s tým bola väčšina staníc vybudovaná v tajnosti, ale Proyekt informoval o ozbrojenej stráženej stanici v blízkosti Putinovho domu vo Valdaji, ktorej súčasťou je pristávacia plocha pre vrtuľníky.

Súvisiace články