Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NASA vydala fantastický oznam v súvislosti s Marsom: Nasledovalo obrovské nadšenie
Zdielať na
Tech

NASA vydala fantastický oznam v súvislosti s Marsom: Nasledovalo obrovské nadšenie

Zdroj: NASA

Projekt NASA na Marse pre nás v najbližších rokoch pripravuje niekoľko úžasných zážitkov. Po kúskoch dostávame stále lepšie a lepšie správy pre vedecký svet.

O projekte NASA na Marse sa v poslednom čase veľa píše a záujem oň stále rastie. Takmer každý deň sa dozvedáme nejaké správy o roveri Perseverance, ktorý sa stáva popkultúrnou ikonou, alebo o Curiosity. Tie o prvom z nich sú veľmi napínavé, pretože hľadá dôkazy o existencii života na Marse v kráteri Jezero.

Nie je to však jediný projekt, ktorý drží NASA a vedecký svet v napätí, pretože sa už objavilo množstvo správ o možnosti vybudovania dôležitej výskumnej základne na červenej planéte, kam by mohli časom doraziť odborníci. Najskôr sa však pre to musia vytvoriť podmienky.

Na tento účel spoločnosť Perseverance vzala na Mars veľmi dôležitý superprístroj, zariadenie schopné vyrábať kyslík z oxidu uhličitého v marťanskej atmosfére. Práca spoločnosti Moxie je nesmierne dôležitá a je to skvelá správa pre budúce vesmírne misie. Podľa citovanej správy DigitalTrends sa spoločnosti Moxie nedávno podarilo prekonať rekord, keď vyrobila takmer 11 gramov kyslíka za hodinu. Samozrejme, nemusí to vyznieť tak, že je všetko pripravené pre misiu ľudí, ale Moxie teraz môže vytvoriť prostredie, v ktorom môžu veľmi ľahko získať prístup ku kyslíku "vyrobenému" na Marse,

Superprístroj dokázal, že táto technológia je funkčná a NASA sa na ňu môže v budúcnosti spoľahnúť.

Súvisiace články