Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tajomstvo „brány“ nájdenej na Marse je odhalené
Zdielať na
Tech

Tajomstvo „brány“ nájdenej na Marse je odhalené

Zdroj: NASA

Sonda Curiosity vyhotovila fotografiu útvaru, ktorý dosť evokoval umelo vytvorenú bránu. Teraz sa ukázalo, čo tento útvar spôsobilo, ale na rozdiel od všeobecného presvedčenia nejde o „marso-trasenie“.

Minulý týždeň sme informovali, že sonda Curiosity od NASA vyhotovila 7. mája niekoľko záberov systémom Mast Camera (Mastcam), na ktorých sa nachádza útvar, ktorý veľmi pripomína umelo vyrobený vchod. Nebolo potrebné dlho čakať a zdá sa, že vysvetlenie záhady „Marťanskej brány“, za ktorou opäť nie sú Marťania, je na svete. A nejde ani o nedávne veľké otrasy na Marse.

​Vedecký portál LiveScience požiadal niekoľkých odborníkov o vysvetlenie vzniku tejto brány a všetci idú zhruba rovnakým smerom – je veľká šanca, že za nezvyčajným útvarom stoja erózne procesy, ktoré možno nájsť na Zemi. To, že to nie je brána, dokazuje, že hoci to na zverejnených fotografiách nie je jasné, otvor je v skutočnosti dosť nízky, približne 1 meter vysoký. Samozrejme, jeden z výskumníkov vtipne dodal, že nemožno vylúčiť, že Marťania sú veľmi nízki.

Podľa výskumníkov je možné jednoznačne vidieť vrstvy tvorené sedimentárnymi nánosmi pozdĺž zlomu. Okrem nich je možné vidieť aj niekoľko vertikálnych prasklín, ktoré sú rovnaké ako praskliny na planéte v dôsledku zvetrávania marťanských kameňov - a dvere sú viditeľné práve tam, kde sa tieto praskliny stretávajú so sedimentárnymi vrstvami. Dôvodom vytvorenia brány je pravdepodobne väčšia skala, ktorá je viditeľná napravo - jednoducho sa časom vylomila z terénu vlastnou váhou (Mars má menšiu gravitáciu ako Zem, ale aj tam k tomu dochádza pomerne často). Na tejto skale je stále vidieť hladkú zvislú hranu - pravdepodobne preto, že k tejto trhline došlo relatívne nedávno, a preto nebola príliš dlho vystavená marťanským vetrom. Na suchších miestach našej Zeme sa mimochodom nachádzajú útvary pripomínajúce takéto brány, vytvorené z podobných dôvodov.

Na viacerých miestach na internete sa objavilo vysvetlenie, že vchod bol spôsobený väčším zemetrasením, ktoré boli nedávno zaznamenané v kaňone Valles Marineris – toto patrilo medzi najväčšie, aké kedy boli zaznamenané. Vedci však uviedli, že zemetrasenie nebolo potrebné – celé pohorie bolo strašne rozpukané a tieto trhliny mohli vzniknúť ešte predtým, ako sa skala vôbec vynorila na povrch – trhliny mohli byť spôsobené hydraulickým tlakom v menších priekopách alebo dokonca sezónnym kolísaním teplôt na povrchu Marsu. Akýkoľvek väčší blok, ktorý je dostatočne izolovaný týmito trhlinami, môže časom spadnúť zo svahu, aj keď je daný svah mierny. To si nevyžaduje zemetrasenie, ale ide o geologický deformačný proces, ktorý prebieha v priebehu času.