Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Ferrari predstavilo nádherný nový unikát
Zdielať na
Tech

VIDEO: Ferrari predstavilo nádherný nový unikát

Zdroj: Ferrari

Ferrari SP48 Unica sa predstavuje ako nový unikát na základoch F8 Tributo. Unikátny automobil vznikol na objednávku dlhoročného klienta značky, ktorý sa tiež podieľal na vývoji.

​Po jednokusových špeciáloch s motormi V12, ako Ferrari Omologata a BR20, taliansky výrobca exkluzívnych strojov predstavil jednokusový špeciál s motorom V8, ktorý nesie označenie SP48 Unica. Základom vozidla sa pritom stalo Ferrari F8 Tributo, ktoré však prešlo komplexnou premenou. Na úpravách sa pritom mal podieľať aj objednávateľ vozidla, ktorý je dlhoročným zákazníkom značky.

Dizajn vozidla bol evidentne ovplyvnený napríklad dizajnom modelu 458 Italia, súčasne je však zrejmá aj inšpirácia modelmi 296 GTB alebo Roma. K vývoju samotného dizajnu navyše automobilka využívala špeciálne spôsoby modelácie a nechýbali ani 3D prototypy.

Najvýraznejšou premenou oproti modelu F8 je bezpochyby predok, ktorý zaujme špecifickou mriežkou v prednom nárazníku, pripomínajúci práve modely 458 a 488. Odlišné sú aj tvary svetlometov a otvorov v prednej kapote, kde sa dizajnéri zaujímavo hrali s inšpiráciami z minulosti.

Pri pohľade z profilu zaujme nový tvar nasávacích otvorov, upravené presklenie kabíny a nechýba ani úplne nový dizajn kolies. Zadná časť vozidla pôsobí dynamickejšie a zaujímavá je tiež výmena klasických koncových svetiel za štyri LED moduly, zrejme opäť inšpirované modelom Roma. Za pozornosť však stojí aj decentný integrovaný spojler.

Ferrari SP48 taktiež dobre pracuje s farbami. Špecificky červenú farbu karosérie totiž dopĺňa čierna farba na stĺpikoch aj prahoch a čierna grafika na streche a zadku. Vďaka čiernym A-stĺpikom pritom čelné a bočné presklenie vozidla pôsobí celistvo a pripomína populárny dizajn vizora jazdeckej helmy. Vzadu potom stojí za pozornosť odstránenie okna nad motorom, ktorý je tak teraz úplne ukrytý pred zrakmi verejnosti.

Ferrari

​Zatiaľ čo exteriér prešiel výraznou premenou, kabína mala zostať vcelku verná pôvodnej koncepcii modelu F8 Tributo. Okrem odstránenia zadného okna však stojí za zmienku napríklad plaketka SP48 Unica na palubnej doske pred spolujazdcom a špeciálne čalúnenie Alcantarou, v ktorom sú laserom vytvorené rovnaké symboly, aké zdobia strechu a predný nárazník.

O technických zmenách sa automobilka bohužiaľ nezmieňuje, možno však predpokladať, že pod kapotou zostal 3,9-litrový twin-turbo vidlicový osemvalec, ktorý ponúka najvyšší výkon 720 koní a 770 Nm krútiaceho momentu. F8 Tributo pritom zvládalo akceleráciu na 100 km/h za 2,9 sekundy, 200 km/h pokorilo za 7,8 sekundy a maximálna rýchlosť bola až 340 km/h.

Automobilka sa žiaľ nezmieňuje ani o cene, opäť však môžeme predpokladať, že nešlo o lacnú srandu. Ostatne samotné Ferrari F8 Tributo sa predávalo od čiastky cca 277 tisíc dolárov. Cena prestavby SP48 Unica však určite bude mnohonásobne vyššia.