Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rusi zverejnili bizarné video: Segment ISS sa oddelil od zvyšku vesmírnej stanice
Zdielať na
Tech

Rusi zverejnili bizarné video: Segment ISS sa oddelil od zvyšku vesmírnej stanice

Zdroj: NASA

Ruská invázia na Ukrajinu a západné sankcie uvalené v reakcii na ňu vyvolávajú otázky, čo sa stane so spoločnými vesmírnymi projektami západných krajín a Ruska. Budú mať dopad aj na Medzinárodnú vesmírnu stanicu?

Hoci vesmírne agentúry zúčastnených krajín spočiatku tvrdili, že ich spolupráca vo vesmíre nebude ovplyvnená vzniknutou situáciou, v posledných dňoch sa objavujú náznaky opaku.

Dňa 25. februára, deň po začatí vojny, vodca Roskosmosu Dmitrij Rogozin varoval západné krajiny, že ak Rusko z projektu odstúpi, Medzinárodná vesmírna stanica jednoducho padne na Zem. Je to spôsobené tým, že vesmírna stanica niekedy potrebuje menšie korekcie obežnej dráhy, aby si udržala svoju výšku, čo sa zvyčajne vykonáva pomocou motorov asociovanej ruskej kozmickej lode. Hoci Elon Musk rýchlo oznámil, že SpaceX je pripravený nahradiť ruskú kozmickú loď, je otázne, či by kapsula Dragon bola na tento účel vhodná.

Rusi tiež odvolali posádku z kozmodrómu Európskej vesmírnej agentúry v Guyane a oznámili, že v budúcnosti nebudú Spojeným štátom dodávať žiadne raketové motory. Hoci sa oficiálne nehovorilo o odchode Ruska z ISS, Roskosmos pred niekoľkými dňami oznámil, že ukončuje vedecké experimenty s Nemeckom na vesmírnej stanici.

​V znamení rýchlej eskalácie situácie ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti nedávno zverejnila na sociálnej sieti Telegram video, na ktorom je vidieť, ako sa ruský segment vesmírnej stanice oddelil od zvyšku ISS. Na konci videa, ktoré na Twitter nahrala NASA Watch, naznačujú, že ide o fiktívnu udalosť, ale veľmi výpovedný je samotný fakt, že vôbec cítili potrebu vyrobiť podobné video.

Zhoršenie vzťahov prišlo v dosť citlivej etape pre zúčastnené strany. Kým NASA sa pripravuje na to, že ISS zostane v prevádzke až do roku 2030, v posledných rokoch sa z ruskej strany objavilo niekoľko vyhlásení, ktoré naznačujú, že po vypršaní súčasnej dohody v roku 2025 odstúpia od medzinárodného projektu, aby sa namiesto toho zamerali na vlastnú vesmírnu stanicu, ktorá už je vo výstavbe.

Súvisiace články