Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Americké zbrane a plány lietadiel sa dostali do rúk ruských hackerov
Zdielať na

Americké zbrane a plány lietadiel sa dostali do rúk ruských hackerov

Zdroj: Pixabay

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a dve ďalšie agentúry vyšetrujú ruským štátom podporovaných hackerov, ktorí útočia na subdodávateľov amerických vojenských a obranných agentúr najmenej dva roky. Nedostali sa ku žiadnym tajným súborom, ale získali veľa citlivých údajov.

Okrem FBI zverejnila Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a infraštruktúru (CISA) a Národná bezpečnostná agentúra (NSA) dokumenty s podrobnosťami o získaných informáciách o týchto akciách, uvádza Verge. Podľa dokumentu sa Rusi zamerali na kvalifikovaných dodávateľov a subdodávateľov ministerstva obrany, ktorí sa zaoberajú vývojom zbraní a rakiet, dizajnom lietadiel, ako aj zariadeniami na sledovanie a komunikáciu. Medzi ich klientov patrí armáda, námorníctvo, letectvo a vesmírne sily.

"Získali dôkladný prehľad o vývoji vojenskej techniky, načasovaní ich nasadenia, výstavbe vozidiel a komunikačnej infraštruktúre,"

- uvádza sa vo vyhlásení.

 "Získaním dokumentov a e-mailov môžu naši nepriatelia zmeniť svoje vojenské plány a priority, urýchliť ich technologický pokrok, informovať politikov o zámeroch USA a hľadať zdroje pre nábor," dodáva. Metódy páchateľov nie sú nové: získavajú prístup k sieťam hrubou silou, tj. skúšaním mnohých hesiel a používateľských mien, ako aj cielenými phishingovými e-mailmi a potom využívajú známe systémové chyby, aby zabezpečili, že budú môcť získať prístup k čoraz väčšiemu počtu súborov. Úrady uviedli, že im bol umožnený prístup do systémov najmenej šesť mesiacov.

The Verge poukazuje na to, že je zriedkavé, aby Američania označovali páchateľov nie ako "štátom podporovaných hackerov", ale konkrétne ako Rusov.

Napätie medzi Ruskom a NATO čoraz viac vedie ku kybernetickým útokom: napríklad v Bielorusku protiruskí hacktivisti paralyzovali webovú stránku železnice, zatiaľ čo na Ukrajine boli napadnuté webové stránky a služby armády a bánk.