Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NSA odtajnili dokument: Takto by s nami mohli komunikovať mimozemšťania
Zdielať na
Tech

NSA odtajnili dokument: Takto by s nami mohli komunikovať mimozemšťania

Zdroj: Pixabay

NSA v dokumente zhromaždila metódu a signály, ktoré by mimozemská civilizácia mohla použiť na to, aby sa nás pokúsila kontaktovať.

NSA je federálna spravodajská služba Spojených štátov, spadajúca pod ministerstvo obrany. Jej oficiálny vznik sa datuje od 4. novembra 1952. Dlhé desaťročia sa však jej existenciu darilo tajiť. Je zodpovedná za zhromažďovanie a analýzu cudzích komunikačných prostriedkov. Skutočnosť, že táto organizácia odtajnila určité dokumenty, sama o sebe veľa neznamená, je to rutinná operácia.

V rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) a ďalších predpisov NSA neustále prehodnocuje svoje dokumenty a v prípade potreby ich odtajní. Okrem toho, rovnako ako mnoho iných amerických a vládnych agentúr, ich triedi podľa tém, ako sú dokumenty týkajúce sa UFO, na svojich webových stránkach. Druhá kategória zahŕňa publikácie nielen o utajených neidentifikovaných lietajúcich objektoch, ale aj o inteligentných mimozemských druhoch vo všeobecnosti. Tí, ktorí čakajú odhalenie niečoho veľkého, budú sklamaní, často ide o špekulatívne zbierky s veľmi malým množstvom konkrétností.

Tento dokument tiež spadá do vyššie uvedenej kategórie, ktorá sa nazýva Komunikácia s mimozemskou inteligenciou. Táto inak rozšírená publikácia, ktorá sa nachádza na niekoľkých miestach na webových stránkach NSA (toto je asi najčitateľnejšia verzia, ktorá tiež odhaľuje, že šifrovanie bolo odtajnené už v roku 2004), teraz koluje v anglicky písaných médiách (tu alebo tu a tu). Hovoríme o dosť nevinnej štúdii a publikácia je niekedy zbierkou takmer naivných úvah zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov o tom, ako by nás mimozemšťania mohli kontaktovať.

​Štúdia srší extrémnym optimizmom, keďže už na začiatku uvádza, že "vo vesmíre nie sme sami". Ďalej spomína, že členovia Americkej akadémie vied všeobecne viera, že kontakt s mimozemskými civilizáciami mohol nastať ešte počas života tejto generácie. Potom dokument sumarizuje prezentácie na rôznych konferenciách a názory súčasných výskumníkov na možné formy komunikácie. Najzaujímavejšou myšlienkou je, že takáto komunikácia vyžaduje opak tajného kódovania - to znamená signálny systém, ktorý dokáže ľahko pochopiť každý.

S najväčšou pravdepodobnosťou bude takáto komunikácia (pomocou lasera, rádiovej frekvencie alebo iných komunikačných prostriedkov, ktoré neboli, prípadne dnes nie sú známe) založená na matematike. Napríklad frekvenciou opakovaní sa dá povedať, že nejde o náhodné signály, ale že sú vytvorené inteligenciou. Mali by sme napríklad sprostredkovať po sebe idúce čísla 1,2,3 atď. alebo prvočísla. Po nadviazaní kontaktu je možné prejsť na zložitejšiu, stále matematickú komunikáciu – mimozemská civilizácia môže dokonca vyjadriť svoj vývoj poskytnutím riešení určitých matematických problémov, súvislostí, ktoré sme ešte nevypočítali.

Súvisiace články