Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvé elektrické Bentley ponúkne unikátny dizajn: Testovať sa začne ešte tento rok
Zdielať na
Tech

Prvé elektrické Bentley ponúkne unikátny dizajn: Testovať sa začne ešte tento rok

Zdroj: Bentley

Šéf automobilky v nedávnom webinári prezradil množstvo zaujímavých noviniek k plánovanej elektrickej flotile značky Bentley.

​Plány automobilky Bentley v oblasti elektrifikácie sú už celkom dobre známe. Počas piatich rokov by malo vzniknúť celkom päť elektromobilov, prvý by sa mal predávať od roku 2025 a od roku 2030 chce byť značka už čisto elektrická. Adrian Hallmark, CEO značky, však počas nedávneho Autocar Business webinára prezradil niekoľko zaujímavých detailov.

Hallmark napríklad spomenul, že testovanie prvého elektrického modelu Bentley začne ešte v tomto roku. Dizajn interiéru by mal byť hotový zhruba z 95 percent, exteriér je potom hotový zhruba z 80 až 85 percent. Dizajnérov vraj ale čakajú ešte ďalšie práce na "vylepšení toho, pre čo sa už rozhodli."

Zatiaľ žiaľ nevieme, na aké karosárske prevedenie automobilka stavia. Ku konkrétnej podobe vozidla totiž Hallmark iba prezradil, že stavia na unikátne tvary a vzhľad, ktorý nebude len evolúciou súčasného dizajnového jazyka značky.

„Je to prírastkový produkt, takže bude existovať vedľa našich existujúcich vozidiel. Snažíme sa utvárať segment a zmeniť hru, nie len vytvoriť elektrickú verziu toho, čo už máme. Bude progresívnejší než niektoré naše súčasné návrhy. Nie radikálne, ale s náznakmi, ktoré signalizujú, že týmto vozidlom vstupujeme do novej éry,“

- citujú kolegovia z Autocar slova Hallmarka.

Veľký dôraz by sa pritom mal klásť na aerodynamiku, ktorá je pre elektromobily zásadná a ktorá by v prípade prvého čisto elektrického Bentley mala patriť k tým najlepším. Kvôli aerodynamike tiež zrejme dôjde k redukcii šírky vozidla, veľkorysý rázvor by vak mal byť zachovaný. Dizajn by mal navyše stále nadväzovať na tradície značky.

Po stránke interiérového dizajnu, spracovania a voľby materiálov by však nový čisto elektrický model Bentley mal ctiť tradíciu značky a ponúkať okázalý nadštandard. Automobilka ale údajne zvažuje aj zavedenie odlišného prístupu k nabíjaniu elektromobilov.

Značka si totiž podľa Hallmarka dobre uvedomuje, že väčšina jej zákazníkov býva v domoch, kde môžu svoje vozidlo taktiež pohodlne nabíjať. Nemusia sa tak príliš obmedzovať neverejné nabíjačky. So svojimi partnermi tak značka pracuje na vývoji „hands-free“ nabíjania, ktoré by mohlo byť ako indukčné, teda bezdrôtové, tak aj robotické. Technológia by pritom mohla fungovať v kombinácii s technológiami pre autonómne riadenie.

Súvisiace články