Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Najťažší muž sveta vážil vyše 400 kilogramov: Nebol pripútaný na lôžko
Zdielať na

Najťažší muž sveta vážil vyše 400 kilogramov: Nebol pripútaný na lôžko

Pozrite si tiež archívne video o tom, že obezita je choroba.

Je úžasné, koľko vážil najťažší muž na svete, ale ako sa pohyboval?

Robert Earl Hughes, ktorý je všeobecne považovaný za najťažšieho muža všetkých čias, bol výnimočný človek, ktorého život bol plný triumfov a tragédií. Narodil sa v roku 1926 v meste Monticello v štáte Missouri. Pri narodení bol nadpriemerne veľký, ale záchvat čierneho kašľa v piatich mesiacoch života spustil jeho záhadnú telesnú premenu. Prasknutie štítnej žľazy spôsobilo, že jeho hmotnosť náhle vzrástla a ďaleko prekročila bežný detský rast.

Napriek tomu, že Robert vážil 429 kilogramov, nebol pripútaný na lôžko ako mnohí iní rekordne veľkí ľudia. Ako zázrakom si zachoval pohyblivosť, čo svedčí o jeho obrovskom odhodlaní a charaktere. Vyrastal na farme, kde mu vštepovali silnú pracovnú morálku. Svojej matke pomáhal s domácimi prácami až do jej smrti, keď mal 21 rokov. V šiestich rokoch vážil 92 kilogramov a v desiatich rokoch vážil 171 kilogramov.

S rastúcou hmotnosťou sa Robert stával čoraz viac stredobodom pozornosti. Davy zvedavcov sa na neho chodili pozerať. Napriek tomu zostal Robert milý a priateľský a srdečne vítal návštevníkov vo svojom dome.

Počas celého života Robert zápasil s mnohými fyzickými problémami, od chôdze až po dýchanie. Jeho neochvejný optimizmus však nikdy neochaboval. Každý deň začínal pozitívne, bol vďačný za požehnania a snažil sa zo svojej situácie vyťažiť čo najviac.

V roku 1957 sa zúčastnil na karnevale, kde sa dozvedel, že jeho 79-ročný otec zomrel. Robert sa nezúčastnil na pohrebe, ale dokončil svoje karnevalové záväzky. Keď sa vrátil na bratovu farmu, jeho stav sa začal rapídne zhoršovať. Bez pomoci už nedokázal prejsť ani niekoľko metrov. Bohužiaľ, jeho váha bola pre jeho telo takou záťažou, že ho už nebolo možné zachrániť. Zomrel vo veku 32 rokov v dôsledku komplikácií spôsobených jeho hmotnosťou.

Jeho smrť znamenala koniec neobyčajnej cesty, ale jeho odkaz žije ďalej ako svedectvo o odolnosti ľudského ducha. V roku 1958 sa na jeho pohrebe zúčastnilo viac ako dvetisíc ľudí. Robert Earl Hughes bol možno známy svojou neobyčajnou veľkosťou, ale jeho skutočná veľkosť spočívala v schopnosti vytrvať tvárou v tvár nepriazni osudu a nájsť radosť zo života aj napriek nepriaznivým okolnostiam. Jeho nezlomný duch inšpiroval ostatných.

;

Súvisiace články