Nepite TENTO čaj: Môže zvýšiť riziko rakoviny!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Pitie lahodného čaju ráno je pre väčšinu ľudí každodennou rutinou. Niektoré štúdie však ukázali, že existuje čaj, ktorý môže strojnásobiť riziko niektorých druhov rakoviny.
Niekoľko štúdií skúmalo súvislosť medzi rôznymi druhmi rakoviny a čajom mate, no až dodnes sa nenašla žiadna korelácia.
Cezmína paraguajská (Yerba mate, ilex paraguariensis) je rastlina zo subtropickej oblasti Južnej Ameriky, ktorej listy a vetvičky sa používajú na prípravu bylinkového čaju. Listy sa najskôr sušia nad ohňom a potom sa namáčajú do horúcej vody, čím sa pripraví nápoj.
V minulosti boli známe mnohé jeho pozitívne účinky na zdravie, najmä posilnenie imunitného systému,
ale v súčasnosti viaceré štúdie naznačujú, že nadmerná konzumácia čaju môže zvýšiť riziko rakoviny.
Tvrdí to štúdia publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention.