Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mad Max existuje: Posledné miesto v Amerike, kde sa žije slobodne
Zdielať na

Mad Max existuje: Posledné miesto v Amerike, kde sa žije slobodne

Zdroj: Daniel Skwarna/danielskwarna.com

Slab City sa nachádza v jednej z kalifornských púští uprostred ničoho. Považuje sa za jedno z posledných miest v Spojených štátoch, kde možno zažiť skutočnú slobodu. Napriek neľudským podmienkam a absencii luxusu, sa tu schádzajú vyhnanci, umelci, či tí, ktorí sa dobrovoľne obrátili konzumnému svetu chrbtom alebo utekajú pred zákonom.

​V dokumentárnom projekte kanadského fotografa Daniela Skwarnu - Desert Dweller (Obyvateľ púšte) nájdete portréty zvláštnych, nie veľmi šťastných, ale spokojných vydedencov. Ožije pred vami dystopia filmu Mad Max, hoci v nej absentuje násilie. Na troskách civilizácie, akú poznáte, budete konfrontovaní s ľuďmi žijúcimi na pustom vidieku, ktorých estetika aj každodenný život sa spája s odpadom. Medzi vrakmi áut a ruinami budov sa zapája svet fantázie, ako keby ste sa ocitli uprostred maškarného plesu.

Slab City sa nachádza v blízkosti mexických hraníc a asi 300 kilometrov od Los Angeles. Pôvodný zámer miesta bol na míle vzdialený od jeho súčasnej podoby. Objekt slúžil počas druhej svetovej vojny ako vojenská základňa a v rokoch 1942 až 1945 fungoval ako námorné výcvikové stredisko. Aj jednotky generála Georgea Pattona, sa tu pripravovali na severoafrické vojenské operácie, no potom sa využívali čoraz menej a kasárenské mesto postupne rozobrali. V 60. rokoch sa stal voľnou lokalitou a obsadili ho osadníci, ktorí tam žili dlhšie či kratšie obdobie a podľa názvu mesta sa označovali ako slabberi.

Daniel Skwarna

​Je ťažké presne povedať, koľko obyvateľov má v súčasnosti Slab City, keďže čísla sa neustále menia. Osadníci väčšinou dorazia a zaparkujú v karavanoch, niektorí aj do konca života. Obľúbenosť miesta vrcholila v 80. rokoch minulého storočia, keď bolo možné napočítať až dvetisíc obytných áut. V zime sa v meste utáborí do štyritisíc ľudí - vtedy teplota nie je veľmi vysoko nad 35 stupňov Celzia - no v letných mesiacoch, je tu okolo päťdesiat až sto stupňov. Niekedy je tak horúco, hovorí Skwarna, že štrkáče sa sťahujú pod karavany, aby prežili spaľujúce slnečné svetlo. Leto sa spája aj s obeťami, často dochádza k dehydratácii či predávkovaniu drogami, keď ľudia opúšťajú skutočnú civilizáciu.

Do Slab City nie je problém dostať sa autom, ale v meste nie je elektrina, voda a pre každodenný život chýba množstvo ďalších základných vecí, ktoré sú dnes už pre každého prirodzené. Vodu si obyvatelia mestečka musia buď kupovať, alebo filtrovať z neďalekých kanalizácií. Nejakým spôsobom musia aj recyklovať smeti, alebo ich skladovať na vlastnom území, odvádzať alebo kompostovať splašky, alebo ich vpúšťať do potkaních dier. Nemôžeme teda hovoriť o idylických podmienkach, no mnoho ľudí táto pustatina predsa priťahuje. Našťastie pre Slab City priťahuje turistov aj množstvo zaujímavostí v umeleckej kolónii s názvom East Jesus, ako aj namaľované úbočie kopca Salvation Mountain.

Daniel Skwarna

​Naturel hŕstky stálych obyvateľov je veľmi odlišný. “Niektorí hľadajú anonymitu, iní sú unavení neustálym konkurenčným bojom, v susedstve hippies, umelcov a hudobníkov žijú veteráni s posttraumatickou stresovou poruchou. Do púšte prichádzajú nomádi a veriaci, aby si vyskúšali, aký je tunajší život. Zločinci sa ukrývajú hlboko v meste v húštinách kríkov vedľa priemerných amerických rodín, ktoré sa v skutočnosti nikdy nespamätali z Veľkej recesie,“ opisuje Skwarna pestrú spoločnosť ľudí v Slab City.

Daniel Skwarna

​Napriek ťažkostiam sa vylúčená komunita upína na mesto, ktoré je tiež v ohrození. V zásade by štát mohol oblasť kedykoľvek vypratať. Samozrejme, znamenalo by to veľa práce a nákladov, ale mohlo by sa mu to oplatiť, keďže v blízkosti sa už nachádza zopár parkov so solárnou energiou. Aj neďaleké jazero Salton je stálym zdrojom nebezpečenstva. Z bývalého koryta vysychajúceho soľného jazera vietor naberá prach, ktorý obsahuje množstvo toxínov, a zasypáva ním osadu, čo spôsobuje ľuďom vážne dýchacie ťažkosti. Tieto hrozby ale prekážajú slabberom menej, oveľa viac sa obávajú, že im ich sused alebo noví osadníci vtrhnú do malého sveta a obsadia ich súčasný tábor.