Kokosový olej: Čistý jed? Profesorka z Harvardu varuje!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Doteraz sa o kokosovom tuku tvrdilo, že je to jeden z najzdravších náhrad oleja zdravého jedálnička. Profesorka Karin Michels pred ním varuje.
Nemecká profesorka Karin Michels, ktorá prednáša na univerzite v nemeckom Freiburgu či slávnom Harvarde, tvrdí, že kokosový tuk je čisté zlo a vôbec nie je zdravý.
„Je to jedno z najhorších jedál, ktoré môžete konzumovať.“
Tým popiera názor, že kokosový olej patrí medzi superpotraviny (superfood).
Podľa Michels je kokosový tuk dokonca škodlivejší než bravčová masť či tradičné maslo, keďže obsahuje oveľa viac nasýtených mastných kyselín. Kým kokosový tuk pozostáva z 86-tich percent z nasýtených tukov, v prípade masla je to len 52 percent.
Americká zdravotnícka organizácia má podobný názor: „... kokosový olej nemá žiadne pozitívne účinky a jeho používanie sa neodporúča.“ Aj British Nutrition Foundation tvrdí, že „kokosový olej je zdravé konzumovať len v primeranom množstve ako súčasť zdravej a vyváženej stravy“.