Skoro jasno
12°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Senzačný objav: Starovekí Gréci opäť prekvapili svet
Zdielať na

Senzačný objav: Starovekí Gréci opäť prekvapili svet

Pozrite si tiež archívne video o búraní legendárneho Tehelného poľa.

Relikvia v aténskom múzeu, stará takmer dva a pol tisíc rokov, sa môže zdať modernému pozorovateľovi šokujúco moderná - a preto nepochopiteľná.

Staroveké Grécko je jedným z rodísk modernej ľudskej civilizácie. Mysliteľom, ktorí tu žili pred tisíckami rokov, vďačíme za mnohé vedecké objavy, ale zanechali svoju stopu aj v umení, nehovoriac o športe - stačí si spomenúť na dávne olympijské hry.

Grécko dnes v žiadnom prípade nie je športovou veľmocou. Platí to aj pre futbal, najpopulárnejší šport, ktorého zápasy v gréckej prvej lige (Super League 1) sa zvyčajne hrajú pred niekoľkými tisíckami divákov. Národný tím síce vyhral majstrovstvá Európy v roku 2004, ale to už je dávna minulosť.

V tomto svetle je mimoriadne prekvapujúce, že sa našla staroveká pamiatka, ktorá dokazuje, že starovekí Gréci mali s rozvojom futbalu niečo spoločné. Je známe, že Mayovia v Strednej Amerike mali rituálnu hru s loptou, zatiaľ čo moderný futbal sa vyvinul v 19. storočí vo Veľkej Británii, ale účasť Grékov je úplne nový fenomén.

Staroveký mramorový reliéf z Národného archeologického múzea v Aténach to však určite potvrdzuje. Je na ňom zobrazený grécky mladík, ktorý jasne balansuje s loptou na stehne, alebo možno trénuje v prítomnosti menšieho chlapca.

Ak to budeme považovať za dôkaz, môžeme povedať, že futbal - vo svojej primitívnej podobe - existoval už pred 2400 rokmi. Odborníci sa domnievajú, že reliéf pochádza zo 4. storočia pred naším letopočtom, teda niekedy medzi rokmi 400 a 375 nášho letopočtu.

Futbal, ktorý hrali starí Gréci, sa nazýval episkyros. Hrali ho dva tímy zložené z 12 až 14 hráčov s jednou loptou. Dôležitým rozdielom v pravidlách bolo, že lopty ste sa mohli dotýkať rukami.

Medzi mužstvami bola biela čiara a za nimi lopta, ktorá si počas hry často menila miesto. Vyhralo to družstvo, ktoré dokázalo zatlačiť druhé družstvo za bielu čiaru.

Fyzický kontakt bol povolený (niet divu, že tento šport bol vo vojenskom štáte Sparta obľúbený), takže to mohla byť dosť násilná hra. Neskôr si ju osvojili Rimania, ktorí ju nazvali harpastum.

Tu si môžete pozrieť fantastický reliéf:

Súvisiace články