Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dokončenie kolonizácie Mesiaca na dosah: Pripravujú sa základne a cestné siete!
Zdielať na
Chill

Dokončenie kolonizácie Mesiaca na dosah: Pripravujú sa základne a cestné siete!

Zdroj: YouTube/ ICON - 3D Tech

Sen ľudstva o osídlení inej planéty sa čoskoro môže stať skutočnosťou.

Mesiac bol prvým nebeským telesom, ktoré ľudstvo navštívilo, ale to bolo už dávno. Dlhý čas sa laickému pozorovateľovi mohlo zdať, že poklesu podpory výskumu vesmíru zodpovedá aj prudké spomalenie dovtedy nepretržitého pokroku. Potom sa v posledných rokoch všetko zmenilo, keď USA a Čína začali súťažiť o to, kto prvý dosiahne Mars s ľudskou posádkou a kto sa natrvalo usadí na Mesiaci.

Nedávno sa vo Washingtone konal summit Humans to Mars 2023, ktorý sponzorovala NASA a na ktorom boli zastúpené viaceré vládne agentúry a vesmírne spoločnosti. Toto každoročné podujatie je v názve spojené s Červenou planétou, ale v praxi sa rovnaká pozornosť venuje prieskumu a kolonizácii Mesiaca. Počas panelu "Civilné inžinierstvo a výstavba na Mesiaci a Marse" predstavili dve ambiciózne spoločnosti svoje nápady na cesty, odpaľovacie rampy a iné stavby na povrchu Mesiaca.

Melodie Yasher, viceprezidentka spoločnosti ICON, predstavila ich plány, ktoré zahŕňajú zameranie na 3D tlač, ktorá je v súčasnosti v stave prudkého rozvoja. Pomocou tejto technológie už bolo postavených mnoho budov na Zemi a predpokladá sa, že to bude možné aj na Mesiaci a Marse. Prvým krokom bude vytvorenie horizontálnych štruktúr, ktoré sa ľahšie stavajú, ako napríklad pristávacie dráhy a cesty, po ktorých budú nasledovať zložitejšie vertikálne štruktúry, ako sú beztlakové a tlakové štruktúry, ktoré umožnia ľuďom dlhodobý pobyt.  

V roku 2022 už získali grant NASA vo výške 57,2 milióna dolárov na vývoj lunárnych stavebných technológií a vytvorili testovaciu budovu, ktorá simuluje život na Marse počas 1 roka so 4 dobrovoľníkmi.

Po nich vystúpil Sam Ximenes zo spoločnosti XArc. Budúcnosť vidia aj v regolite, pričom tehly z neho vyrobené používajú na stavbu pristávacích dráh. Takéto "mesačné tehly" sa im už podarilo vytvoriť vo vákuovom prostredí, takže sa cítia pripravení na prácu v reálnych podmienkach. Ich postup je založený na zahrievaní mesačného prachu v špeciálne navrhnutej indukčnej peci a jeho následnom roztavení do podoby tehál, ktoré roboty používajú na montáž pristávacej plochy na mieste.

Ide o veľmi ambiciózne plány a je jasné, že v súčasnosti sú už naozaj viac než len snami. Príchod súkromného kapitálu by mohol posunúť výskum vesmíru na úplne novú úroveň a čoskoro sa možno dočkáme realizácie starého sna, ktorý si tak veľmi želal geniálny teoretický fyzik Stephen Hawking: ľudstvo sa stane multiplanetárnym druhom. Misia Artemis bude prvým veľkým krokom k dosiahnutiu kolonizácie Mesiaca.

Súvisiace články