Jasno
10°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Nové odhalenia o obliehaní Masady: Šokujúca brutalita obrancov
Zdielať na

Nové odhalenia o obliehaní Masady: Šokujúca brutalita obrancov

Zdroj: FreePik

Jednou z najtrpkejších kapitol starovekých dejín judaizmu je príbeh rímskeho obliehania Masady. Ide o veľmi skúmanú tému, ktorá však teraz odborníkom poskytla prekvapivé nové poznatky.

Zrúcaniny pevnosti Masada sa nachádzajú na malebnej, izolovanej náhornej plošine v Izraeli, neďaleko Mŕtveho mora. Postavil ju Herodes v 30. rokoch pred n. l. najmä preto, že sa na takmer neprístupnom skalnatom vrchole cítil v bezpečí pred vnútornými aj vonkajšími nepriateľmi.

Podľa rímskeho historika Iosepha Flavia bola Masada dejiskom tragických udalostí na konci prvej židovsko-rímskej vojny v roku 73 n. l. Nepriateľská légia obkľúčila hrad a postavila obliehací múr a rampu, aby sa dostala k obrancom. Keď bola dokončená, Rimania vybavení baranidlami a inými obliehacími strojmi vstúpili do hradu.

Podľa Iosepha Flavia sa žiaden Žid nechcel dostať do nepriateľského zajatia. Keď videli, že ich situácia je beznádejná, vybrali desať mužov, ktorí mali zabiť ostatných, potom mal jeden z desiatich zabiť ostatných deväť a nakoniec spáchať samovraždu. V šokujúcej masakre v roku 74 n. l. prišlo o život deväťstošesťdesiat obyvateľov Masady s výnimkou dvoch žien a piatich detí.

V 60. rokoch 20. storočia sa uskutočnili intenzívne vykopávky, ale ľudské pozostatky nájdené na mieste Masady túto legendu nepotvrdili. Najnovšie archeologické vykopávky ale boli pre bádateľov prekvapením.

Predtým sa predpokladalo, že výstavba slávneho rímskeho obliehacieho múru trvala mesiace, teraz sa zistilo, že bol dokončený oveľa rýchlejšie, približne za dva týždne. Odborníkov prekvapilo aj to, ako rýchlo a efektívne sa obliehanie uskutočnilo.

Prekvapujúce je aj to, že obliehací múr mohlo stavať len 6 - 8 vojakov, ktorí úlohu zvládli za prekvapujúco krátky čas. Archeológovia na modelovanie stavby použili drony a 3D technológiu.

Podľa jedného z výskumníkov bolo dobytie Masady pre Rimanov „maličkosť“, ktorá sa nedá porovnať s päťmesačným obliehaním Jeruzalema. Na pevnosť udreli s úžasnou presnosťou a obrancov premohli za niekoľko týždňov.

Takto prebiehalo krvavé obliehanie Masady:

Súvisiace články