Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Príšera v najväčšom aljašskom jazere: Žiadny reklamný trik
Zdielať na

Príšera v najväčšom aljašskom jazere: Žiadny reklamný trik

Zdroj: FreePik

Mnohí ľudia si myslia, že príbehy o Lochnesskej príšere v Škótsku sú len lacným lákadlom pre turistov. Čo potom tvor podobný hadovi na Aljaške, o ktorom si miestni obyvatelia myslia, že ho v obrovskom jazere vidia už tisíce rokov?

Pomaly sa zmierujeme s tým, že sa o našu Zem musíme deliť s tvormi, ktoré máme len malú šancu poznať. Ako napríklad príšera číhajúca v škótskom jazere Loch Ness, ktorej náprotivok nájdete na Aljaške.

Najväčšie jazero v najväčšom štáte Spojených štátov (1,7 milióna km2 ) sa volá Iliamna. Aljašská stojatá voda je dlhá 124 kilometrov a na niektorých miestach široká 35 kilometrov, pričom jej plocha je 2 600 kilometrov štvorcových.

Leží v mimoriadne odľahlej oblasti, najbližšia hlavná cesta je vzdialená 500 kilometrov a v okolí jazera žije približne 600 obyvateľov. Mnohí z nich prekvapujúco tvrdia, že v Iliamne žije príšera, ktorá je súčasťou kultúry jej obyvateľov už tisíce rokov.

Pochybovači, samozrejme, tvrdia, že to môže byť len beluga alebo biely jeseter, ktorý môže dorásť do veľmi veľkých rozmerov. Všetky sú však biele a svedkovia tvrdia, že záhadná jazerná príšera má výrazne čiernu kožu a dokonca aj jej oči pripomínajúce pštrosa sú úplne tmavé, čo by mohlo byť prispôsobenie sa vodnému dnu (Iliamna je miestami hlboká 300 metrov).

Na tele má tri hrby a môže dorásť až do dĺžky 15 metrov. Jeho hlava je dlhá pol metra, má trojuholníkový tvar a jeho obrovské čeľuste by dokázali odhryznúť hlavu človeku. Podobne ako na Lochnesskú príšeru, sa opis strašidelne hodí aj na pleziosaura, teda o druh vodného dinosaura, ktorý vyhynul pred desiatkami miliónov rokov.

V 60. rokoch 20. storočia sa uskutočnil pokus o ulovenie príšery z Iliamny, čo sa neobišlo bez komplikácií. Na dno hydroplánu boli pripevnené obrovské háky, na ktoré sa nastražili ryby ako návnada. Hadovitý tvor sa prichytil a chvíľu s lietadlom bojoval, ale potom sa mu podarilo potopiť. Odborníci tvrdia, že keby to bol plesiosaurus, hydroplán by proti nemu nemal žiadnu šancu.

Video aljašskej jazernej príšery:

Súvisiace články