Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
V Austrálii objavili 180 kilometrovú rastlinu: Je stará tisíce rokov
Zdielať na

V Austrálii objavili 180 kilometrovú rastlinu: Je stará tisíce rokov

Zdroj: FreePik

Je to bezpochyby najväčšia rastlina na svete.

Najväčšia rastlina na svete, ktorú objavili pri pobreží západnej Austrálie v Austrálii, je morská kvetina s názvom Posidonia australis. Táto obrovská morská tráva sa tiahne v dĺžke viac ako 180 kilometrov a je stará najmenej 4 500 rokov. Rastlina sa rozšírila klonovaním, čím vznikol jeden obrovský organizmus, ktorý je geneticky úplne jednotný. Rastlina bola nájdená v Žraločom zálive, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Zaujímavé je, že hoci sa klonuje ako iné veľké morské trávy, Posidonia australis je jedinečná tým, že má dvakrát viac chromozómov ako iné druhy morských tráv. Vďaka tejto vlastnosti je mimoriadne odolná, pretože dokáže prežiť v extrémnych podmienkach prostredia, ako sú napríklad rôzne teploty a slanosť.

Vedci odobrali vzorky DNA z desiatich rôznych lokalít v zálive a analyzovali viac ako 18 tisíc genetických markerov, aby zistili, koľko rôznych rastlín tvorí morskú trávu. S prekvapením zistili, že celé pole morskej trávy pozostáva z jedinej rastliny, ktorá sa časom rozšírila vegetatívnym rastom, čiže rozširovaním svojich odnoží. Tým sa rastlina stala takou veľkou, že je to takmer nepredstaviteľné: zaberá plochu približne na vzdialenosť medzi Bratislavou a Košicami.

Táto rastlina vyniká nielen svojou obrovskou veľkosťou, ale aj extrémnou odolnosťou. Dokáže sa vyrovnať s extrémnymi výkyvmi teplôt, rôznymi slanými vodami a extrémne jasným svetlom, čo by za normálnych okolností bolo pre iné rastliny záťažou. Podľa výskumníkov vďačí táto rastlina za svoje zvláštne schopnosti polyploidii, čo znamená, že má dvakrát viac chromozómov ako bežné diploidné rastliny.

Tento objav fascinuje nielen vedeckú komunitu, ale aj výskumníkov z celého sveta, pretože táto obrovská rastlina ponúka jedinečný pohľad do neobyčajného sveta rozmnožovania a prežívania rastlín prostredníctvom klonovania.

Súvisiace články